Acorn Woodpecker

יש בצפון אמריקה עשרות מיני נקרים, מגוון עצום שרובו גם נמצא באיזור קליפורניה. אחד הנקרים הנפוצים והמעניינים ביותר באיזור הוא Acorn Woodpecker (נַקָּר הַבַּלּוּטִים בתרגום חופשי). אנו פוגשים במין זה הרבה, במיוחד כי יש כמה "משפחות" שלהם בשמורה הקרובה לבית. הם רעשנים מאד, חלק מהקולות המגוונים שלהם נשמע כמו דלת חורקת. זה כל כך רועש וייחודי שאפשר לזהות "משפחה" שלהם מרחוק ובוודאות. יש להם כל כך הרבה תכונות ייחודיות שאני חייב להקדיש להם רשומה שלמה, ואולי אוסיף עוד בעתיד.

נתחיל בזיהוי: הנקר בצילום שבראש הרשומה הוא זכר והוא מחזיק בבלוט של אלון מקומי. זו ציפור בגודל בינוני כמו הנקר הסורי הידוע בארץ. כמו כמעט כל מיני הנקרים (כולל הנקר הסורי) ניתן לזהות את ההבדל בין זכר לנקבה לפי כתם אדום על הראש שהוא גדול ובולט יותר אצל הזכר (יש כמה מינים שהכתם הוא צהוב או כתום). בשני הצילומים הבאים יש זכר אחד ונקבה אחת. לשניהם יש מצח לבן. אצל הזכר הכיפה האדומה מתחברת ישירות למצח הלבן. אצל הנקבה הכתם יותר קטן ומאחור כך שיש חלק שחור בין המצח הלבן והכיפה האדומה.

הדבר הראשון ששמים לב אצל נקרי הבלוטים הוא שהם אוגרים בלוטים. לכן איזור הגידול שלהם הוא רק במקומות בהם יש עצי אלון. הדרך בה הם אוגרים בלוטים גם היא ייחודית להם. יש מיני בעלי חיים אחרים שאוגרים בלוטים במאגרים גדולים: סנאים שעורמים בלוטים בתוך גזעי עץ, ועורבנים שקוברים מצבורים של בלוטים. נקר הבלוטים יוצר אתרי אכסון בהם יש מקום לכל בלוט בנפרד. הם קודחים חורים קטנים בענפים (או גזעים) מתים, כל חור מתאים בדיוק לבלוט אחד.

acorn-woodpecker-sunol-0
Acorn Storage Made by Acorn Woodpeckers
SONY DSC
Acorn Woodpecker and Her Acorn Storage

הם גם אוהבים עמודי טלפון וחשמל (זה גזע מת בשבילם) וגם לפעמים קירות בתים העשויים עץ.

SONY DSC
Acorn Storage on a Pole

הם מתחזקים את המאגרים ודואגים שהאכסון יהיה הדוק. אחת הבעיות שיש להם היא שבלוטים טריים ששמים במאגר מתכווצים עם הזמן (מתייבשים) ולכן יכולים ליפול. הנקרים מסדרים ומעבירים בלוטים ממקום למקום כדי להתאים אותם בחורים אחרים. האינדיאנים של שבט Pomo היו נוהגים לחזות סופות גשם לפי התנהגות הנקרים. לטענתם, יום או יומיים קודם לסופה, הנקרים עובדים במרץ רב מאד על הידוק המאגר לקראת הסופה.  הנה צילומים של נקר מעביר בלוט ממקום אחד לשני:

למרבה ההפתעה, האוכל החביב על הנקרים הוא חרקים ולא בלוטים. את הבלוטים הם אוגרים לתקופות בהן יש פחות מזון אחר (חורף). המבנה החברתי של נקרי הבלוטים הוא מעניין ביותר. הם יוצרים מעין חמולות של שניים עד ארבעה זכרים ואותו מספר נקבות. אלה הבכירים של החמולה ולכולם מעמד שווה. כל נקבה וכל זכר יכולים להתרבות יחד, וכל אחד (או אחת) יכול לאכול איזה בלוט שירצה. בנוסף לבכירים יש גם את ילדיהם הצעירים, וגם הבוגרים. הצאצאים נשארים עם החמולה מספר שנים אבל אינם פעילים מינית ביניהם או עם הוריהם. נקר הבלוטים הוא אחד המינים הנדירים ביותר בטבע (יחד עם אדם) עם מבנה חברתי שמונע התרבות של הורים עם ילדיהם. בכירי החמולה נשארים נאמנים לחמולה ולא מוסיפים אחרים עד שמתפנה מקום. המקום מתפנה רק אם כל הזכרים מתים או כל הנקבות מתות. אז צריך לגייס זכרים חדשים (או נקבות חדשות). מדי פעם באים ילדי חמולות אחרות לבדוק את המצב. כאשר מתפנה מקום, הם מתאספים (עשרות פרטים) מכל האיזור ומתחילים להלחם. כמה מהמנצחים ישארו ויצטרפו לחמולה. האחרים ינסו את מזלם במקום אחר.

לחמולות יש רכוש משותף. הוא כולל את מאגרי הבלוטים (שיכול להגיע לעשרות אלפי בלוטים) ואת הקן המשותף. הקן המשותף הוא חור גדול בעץ אותו עשו יחד במשך זמן רב, וכל החמולה ישנה באותו חור בצפיפות (כולל ביצים ותינוקות כשיש). את החור ומאגרי הבלוטים לוקח שנים רבות להכין. הנקרים יכולים לחיות חמש עשרה שנים אבל החמולה יכולה לשרוד הרבה דורות. הרכוש המשותף יקר להם מאד, ולכן אם רואים קבוצה שלהם במקום מסויים, סביר שנראה אותם שם עשרות שנים. הנה קן שאנו אוהבים לצפות בו במשך כמה שנים:

הנקרים האלה נפוצים מאד במערב קליפורניה עד לתוך מקסיקו, אבל אל החצר האחורית שלנו לא הגיעו למרות שיש לנו שם שלושה אלונים מרשימים. כמו שציינתי, לוקח לחמולה שנים רבות להתבסס במקום אחד… את רוב הצילומים עשינו בשמורה שקרובה לעיר: Sunol Regional Wilderness of the East Bay Regional Park District (זו שמורה מחוזית בניהול מקומי). יש שם כמה חמולות ובכלל זה מקום טוב לצפות בו בציפורים. אז לסיום הנה זכר יפה עם בלוט מהשמורה:

SONY DSC
Acorn Woodpecker – male

10 תגובות בנושא “Acorn Woodpecker

  1. נהדר, למדתי הרבה – רשומה מעניינת מאד 🙂
    הפעם הראשונה שאני פגשתי אותו היה כשגל הראה לנו מחסן בלוטים בקניון סולסטיס. אח"כ זוגתך לקחה אותי לראות את הקן החביב עליכם ב-Sunol.
    לגל יש גם רשומה על הנקר – יש שם כמה תמונות יפות –
    http://galmeiri.blogspot.co.il/2012/12/acorn-woodpecker.html

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s