המקום הכי חם והמקום הכי קר

המקום החם ביותר

לפני פחות מחודש חגגנו את יום הולדתי עם עוגה מעניינת ב"מקום הכי חם בעולם" שהוא Death Valley National Park. היה קור כלבים, ובלילה הטמפרטורה ירדה אל מתחת לאפס (צלזיוס). זה מה שנתן לי רעיון לרשומה הנוכחית.

אז למה זה המקום החם בעולם (במרכאות)? לפני כמעט מאה שנים, ביולי 1917, מדדו במקום בו נמצא מרכז המבקרים הראשי של הפארק טמפרטורה של 134 מעלות פרנהייט (ככה מודדים בארה"ב) שזה 56.7 צלזיוס. זו הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה על ידי תחנת מזג אויר תקנית. זה אומר שהמדידה היתה בתוך קופסה לבנה, המדחום היה בצל של הקופסה, ובערך בגובה מטר וחצי מעל הקרקע (כי זה ארה"ב, בשאר העולם זה שני מטר). אבל אולי זה לא המקום הכי חם? אולי יש מקום חם יותר אבל שלא מדדו אותו באופן רשמי? הנה מועמד לתפקיד:

badwater-2002
Badwater – Death Valley National Park

הצילום מעל הוא עדיין באותו פארק, בערך חצי שעה נסיעה דרומה מ"המקום החם בעולם" וזה המקום הנמוך ביותר בחצי הכדור המערבי. (אני יודע שעבור ישראלים 85 מטר מתחת לפני הים זה לא מרשים במיוחד, אבל באמריקות זהו שיא). בהחלט יתכן שבאותו יום בו נמדדה הטמפרטורה הגבוהה ביותר, היה אפילו חם יותר באותו Badwater. יש אנשים שמפריע להם ששיא החום הוא מלפני מאה שנים. קשה להשתמש באנקדוטה של "תראו היום היה הכי חם בדרום טקסס אי פעם, איזה אסון זו ההתחממות הגלובלית" אם השיא העולמי הוא מלפני מאה שנים. כמובן אנקדוטות אינן תקפות כלל לגבי ממוצע עולמי, אבל הן מאד שימושיות בשביל דעת קהל. אז לפני כמה שנים החליטו להעביר את תחנת המדידה ממקומה ההיסטורי Furnace Creek אל המקום הנמוך ביותר, בתקווה שישבר השיא. ולצורך העניין מעמידים פנים שזו עדיין אותה תחנת מדידה. וכשיבוא היום וישבר השיא תיראו כולכם כמה ההתחממות הגלובלית אמיתית.

שיא ישראלי חדש

השיא הישראלי לטמפרטורה גבוהה נמדד כמובן במקום נמוך הרבה יותר: טירת צבי שבבקעת הירדן. זה היה ביוני 1942 והתוצאה היתה 54 מעלות צלזיוס. זהו השיא של יבשת אסיה, למרות שהיבשת כוללת מדבריות גדולים כולל מדבריות ערב הסעודית. אבל אולי שם לא מודדים? לגמרי במקרה, דומה למקרה של עמק המוות, במרחק נסיעה קצרה של שעה וחצי דרומה מטירת צבי נמצא המקום הנמוך בעולם. ובהחלט יתכן שבאותו יום היה שם חם יותר, אם מישהו היה טורח לבדוק?

אגב שיא הקור של ישראל נמדד לפני שנתיים במרום גולן כמובן, 14 מתחת לאפס. זהו כמובן לא שיא אסייתי. יפתיע את הקוראים לדעת שהשיא אינו על פסגת האוורסט, כמו שאני הנחתי לפני שביררתי את הנושא. הייתי צריך לדעת זאת, כמובן. אין תחנת מדידה על פסגת האוורסט כי אין מי שיעלה לשם למדוד מלבד במקרים חריגים באביב או בקיץ. למעשה, שיא הקור של נפאל הוא -26 שזה גבוה יותר מהטמפרטורה הממוצעת (המשוערת – לא בדוקה) של פסגת האוורסט בחורף. סביר להניח שבנפאל לא טורחים למדוד מקומות קרים במיוחד.

המקום הקר בעולם

המקום הקר ביותר הוא יבשת אנטארקטיקה. השיא של -89 נמדד בשנת 1983 בתחנת ווסטוק. כמובן, יתכן שיש שם מקומות קרים יותר. יש מעט מאד תחנות מדידה, כי זה קשה מאד ויקר להחזיק שם אנשים וציוד. אני זוכר שבילדותי קראתי את ספרו של אדמירל ריצ'ארד בירד "בָּדָד" (הוצאת עם־עובד). הוא הראשון שנשאר ביבשת בחורף, וזה נעשה כדי למדוד טמפרטורה ורוחות – תחנת מזג אויר. התלאות שלו באותה שנה (1934) היו מעננינות לקריאה. הוא כמעט שילם על כך בחייו. לפניו, אין מדידה שנתית של אף נקודה ביבשת. קוריוז מעניין הוא המדידה של הטמפרטורה הגבוהה בקוטב הדרומי: -12.3 צלזיוס. זה נמדד בפעם הראשונה בה נמדדה טמפרטורה בקוטב הדרומי, בחג המולד של שנת 1911, והמודדים היו אנשי המשלחת של אמונדסן – הראשונים להגיע לקוטב הדרומי.

המקום הקר ביותר שהייתי בו

לפני שנים רבות, בארץ רחוקה, יצאנו לטייל. זה היה בוויסקונסין שבארה"ב והשנה היתה תחילת 1994 והטמפרטורה היתה -40 שלגמרי במקרה זה יוצא אותו דבר בצלזיוס ובפרנהייט. היתה גם רוח, שגורמת לטמפרטורה שחשים אותה להיות קרה יותר. קוראים לאפקט הזה Wind Chill ומה שדיווחו אז שזה מרגיש כמו -60 צלזיוס.

המקום החם ביותר שהייתי בו

פעם, בצבא, בבקעת הירדן, הכריחו אותנו להתאמן במשך יותר משעה בצהרי היום בחום של 46 מעלות בצל, אלא שלא היה צל. היו נפגעים, אבל המפקדים המשיכו לפקד עלינו כרגיל ולא נענשו. אבל זה לא המקום החם ביותר. בשביל זה היינו צריכים להגיע להוואי:

lava-2003-1
Lava flow in Hawaii

הגענו למרחק של אולי חמישה מטרים מהלבה הזורמת. אם היו שמים תחנת מדידה סטנדרטית מעל אותה לבה, השיא העולמי היה נשבר בכמה מאות מעלות. הלבה של הר הגעש של הוואי זורמת כבר מאות שנים. המקום חם באופן קבוע. אם מודדים ממוצע של טמפרוטרת אויר קרוב לפני השטח (ממוצע עולמי, כמו שהתיאוריה אומרת) אז אסור להתעלם משטח גדול וחם באופן קבוע. אגב, את רמת הפחמן הדו־חמצני באטמוספירה מודדים במקום אחד בלבד (לצורך התיאוריה) והוא במרחק של שעה נסיעה משם על אותו אי: פסגת ההר Mauna Loa.

lava-2003-2
Same lava flow in Hawaii

סוף דבר

זה אמור להקרא כאוסף מחשבות אקראיות על חום וקור. אבל לפחות בשבילי זה מעורר חשיבה. מה המשמעות של "מדידה רשמית" לעומת המציאות. מה אפשר לומר על הסביבה אם יודעים מה המדידות הרשמיות, ואם אולי יודעים קצת יותר או משתמשים בשכל ישר. מה זה אומר שבאופן רשמי הטמפרטורה הנמוכה בנפאל היא -26? מה זה אומר על מה שאנו יודעים על האקלים הממוצע של אותה מדינה? מה אנחנו באמת יודעים על יבשת אנטארקטיקה? מה היה האקלים שם לפני מאה שנים, לפני שנמדד באופן מסודר? האם היה חם יותר, קר יותר? מה אפשר להסיק על הטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ בשנת 1860 כאשר הסטנדרט הראשון למדידה הוא משנת 1890? להזכירכם, בגרף של האו"ם נראה כאילו יודעים את אותה טמפרטורה בדיוק של רבע מעלה פחות או יותר….

5 תגובות בנושא “המקום הכי חם והמקום הכי קר

  1. באו"מ יודעים הכל כידוע.

    אני חושב שהטמפרטורה הקרה ביותר אותה אני חוויתי באפן אישי הייתה כ- -30 (באלבני ובקוויבק סיטי) והגבוהה ביותר קצת מעל 40 (בישראל כמובן)

    אהבתי

  2. למיטב ידיעתי, גם בהרי אילת הטמפרטורה יכולה להגיע ל 50 מעלות צלסיוס. הטמפרטורה הכי נמוכה שחוויתי הייתה מינוס 2 מעלות צלסיוס (ככה מודדים אצלנו) בפריז והיה לי קר מאד…. והגבוהה ביותר : 43 מעלות באילת וזה ממש לא נעים . כשהורי הגיעו אחרי השואה לאשדות-יעקב ב-1948, גם שם לא קר במיוחד, ציננו את הפחונים בעזרת ממטרות שהסתובבו על הגגות.
    אוהבת את הרשומה שלך. תודה.

    אהבתי

  3. טוב, גם אני הייתי בצפון וויסקונסין באותו יום קרררר ואפילו ביליתי את אותו הלילה בתוך מאורת שלג (היה נעים בפנים – רק 0 מעלות צלזיוס!), וגם הייתי באותו היום ליד הלבה הזורמת מהר קילאוויאה. לא חושבת שהייתי במקומות אם טמפרטורות קיצוניות יותר, אם כי בהחלט הייתי במקומות בהם הרגשתי בגופי יותר חם או יותר קר.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s