מתכון הודי – חציל ואפונה

התאהבנו באוכל הודי כשעברנו לאמריקה, לפני עשרים וחמש שנים בערך. ישראל היתה אז מדינה יחסית דלה במבחר המוצע במסעדות ובחנויות. הגענו אל מקום שנראה מטורף מבחינת היצע. היו מסעדות מכל סוג מזון אפשרי בעולם (ככה זה נראה לנו). הסופרמרקט בקצה העיר השתרע על כמה דונמים של שטח חנות, וניתן היה ללכת לאיבוד בו. מי ידע שיש מאות טעמים שונים של משקאות מוגזים, מאות סוגי גבינות, וכיוצא בזה מכל אגף של החנות. גם היה מגוון עצום של לחמים ארוזים, פרוסים או לא, וכולם גרועים. לקח לנו שנים לגלות מה טוב ומה לא כל כך, ושיש מאפיה בקצה אחר של העיר שם הלחם בסגנון גרמני כמו שנהוג בארץ.

בינתיים, אכלנו לפעמים במסעדות (כאשר היה קצת כסף – היינו סטודנטים עניים), וגילינו את המטבחים ההודי, הסיני, תאילנדי, יפני, מקסיקני, ואפילו אמריקני (ועוד רבים אחרים). אחר כך גם גילינו שיש מבחר עצום עוד יותר בערים גדולות (שיקגו היתה העיר הגדולה "לידנו") – מסתבר שהיינו יחסית בפרובינציה.

המטבח ההודי עדיין מככב אצלנו בבית. רוב גדול של ההודים צמחונים, ובמסעדות הודיות (גם כאלה שאינם צמחונים לחלוטין) מקפידים מאד על צמחונות מסוגים שונים, טבעונות ושאר סוגי הגבלות על מזון. אשתי הפכה צמחונית, ואחר כך טבעונית ואוכל הודי מסתדר לה טוב (לי זה סתם טעים). למדנו לבשל מספר בישול בסגנון קרישנה. זה אומר שהמתכונים צמחוניים (בהודו זה אומר שגם ללא ביצים), ובנוסף קרישנה אוסרים גם על בצל, שום ופטריות (אין לי מושג למה).

אז הנה מתכון הודי פשוט לחצילים עם אפונה. בישול הודי עשיר מאד בתבלינים, ובמתכונים רגילים בדרך כלל יש יותר מעשרה תבלינים שונים. אז הצילום למעלה של התבלינים למתכון זה, מראים כמה זה פשוט. בנוסף, טכניקת הבישול היא הכי פשוטה שיש: שמים הכל בסיר, מבשלים על אש קטנה ושוכחים לכבות עד שהתבשיל נחרך בתחתית. ואז זה מוכן. התוצאה נראית קצת כמו יציקה אפורה (למעשה ירוק כהה), אבל הטעם כל כך עשיר וטוב, כמובן למי שאוהב חצילים, כוסברה, תיבול הודי וכיוצא בזה.  אגב, אשתי היקרה הפכה את המתכון לטבעוני כאשר החליפה את החמאה המטוהרת בשמן קוקוס. במקרה זה, שמן קוקוס עובד טוב.

נתחיל עם רשימת המצרכים. תמיד מומלץ לסדר הכל על שולחן לפני הבישול. בפעם הקודמת שניסיתי את זה הייתי צריך להפוך את הארון כדי למצוא איפה הוחבא הכמון (מסתבר שכמעט נגמר), ובסוף נשברה צנצנת גדולה עם כורכום על הרצפה, ואל תשאלו כמה זה קשה לנקות כורכום. אז הנה הם:

20190202_161405
חציל ואפונה טריה
20190202_161438
שמן קוקוס ושתי כוסות מים
20190202_161423
תבלינים – יחסית מעט
20190202_161510
סיר ישן

הרכיבים העיקריים הם (בצילום העליון):

750 גרם חציל חתוך לקוביות גדולות

400 גרם אפונה טרייה (או קפואה, שמחממים לפני שמוסיפים לתבשיל)

במקור, המתכון היה עם חמאה מטוהרת (Ghee). הפכנו את זה לטבעוני (צילום שני):

4 כפות שמן קוקוס (יש לו מרקם דומה לחמאה, ובתיבול ההודי הטעם משתלב טוב)

2 כוסות מים

התיבול חשוב מאד (צילום שלישי):

גבעולי כוסברה (לפי הטעם, שזה אומר: הרבה)

1.5 כפיות זרעי כוסברה (יש לטחון טרי)

1 כפית כמון (חשוב עוד יותר לטחון טרי)

1.5 כפיות כורכום (לקנות טחון)

0.5 כפית פלפל אדום חריף (במקור משתמשים בטרי, אבל אני עצלן. השתמשתי בפלפל cayenne, אבל כל חריף טוב. כמובן, לפי הטעם למי שאוהב יותר או פחות חריף).

0.5 כפית הִינְג (תבלין הודי, חזק למדי, קרישנה משתמשים בזה הרבה כי אסור להם שום ובצל. אפשר לוותר. בצילום זו האבקה בצבע לבן-קרם בצד העליון של הצלחת).

1 כפית מלח (אפשר יותר, אבל לא מומלץ)

לבסוף, כלי הבישול: סיר גדול ועמוק שיכיל את הכל, ורצוי גם כזה שהאוכל לא נדבק לתחתית. זה שבצילום כבר משמש אותנו עשרות שנים וכבר איבד את רוב התכונות הטובות שלו…

20190202_161747
קודם חצילים ומעל שמן
20190202_162020
אחר כך מוסיפים את כל השאר

בשלב הבא: שמים הכל בסיר. מתחילים עם החצילים, אחר כך מוסיפים את השמן (או החמאה). מעל מפזרים את התבלינים הטחונים. אם האפונה טרייה, אז גם היא צריכה להתבשל ומוסיפים אותה עכשיו (כמו בצילום). אם האפונה קפואה, היא נכנסת לתבשיל כחמש דקות לפני הסוף (אחרי שהתחממה במיקרוגל). שופכים על כל זה את המים.

20190202_165327
מבשלים על אש קטנה

השלב הבא: מחממים על אש גדולה עד שרותחים המים, מערבבים קלות כדי שהתבלינים יחדרו טוב לכל מקום, ומבשלים על אש קטנה מבלי להפריע לתבשיל. כמה זמן? עד שקצת נחרך בתחתית. לי זה לקח שעה. תלוי כמה האש קטנה וכו'.

20190202_173528
ככה זה נראה כשהתאדו המים

כאשר אזלו המים מוסיפים את הכוסברה, נותנים לזה להחרך קצת יותר ומערבבים. המרקם של החצילים כמו משחה, והאפונה רכה אבל שומרת על צורתה.

20190202_173721
קצת חרוך בתחתית – זה בכוונה, מוסיף טעם

בתיאוריה, מתכון זה כמו תכנית מחשב. אם הוא מדוייק ועוקבים אחר ההוראות בדיוק, זה יצא בדיוק כמו בפעם הקודמת. במציאות, לאשתי זה מצליח יותר טוב. אוכלים את זה עם אורז, נאן, או שאר תבשילים שונים.

20190204_192934
תבשיל עם דוסה

7 תגובות בנושא “מתכון הודי – חציל ואפונה

    1. מצוין, ואפילו יש לנו הינג – זה התבלין ההודי שMamma Quail אמרה לי לקנות כששאלתי אותה איזה תבלינים הודיים מעניינים אני בטח לא אוכל להשיג בארץ… 😀

      אהבתי

  1. רק מעדכנת: מוטי הכין היום את תבשיל החצילים, ויצא מאד טעים – שונה לחלוטין מדברים אחרים שאכלנו. אנחנו מאמצים 🙂

    אהבתי

  2. מתה על חצילים. בתור רומניה בגנים יהיה לי מוזר לא להתחיל עם בצל…
    איזה תבלין יכול להחליף את ההינג?

    אהבתי

    1. בצל לא יעבוד פה. אם יש לך את שאר התבלינים, אפשר לוותר על הינג. או לחילופין, הייתי מציע להשתמש באבקת שום במקום הינג.

      אהבתי

      1. מעולה 🙂 שום זה תבלין בסיסי אצלנו. בכל צורה שהיא. תודה רבה.
        אעדכן כש… ואיך.

        אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s