הסתיו מגיע ואיתו נדידה של הציפורים דרומה. בינתיים רק הציפורים הקטנות: סבכונים, גבתוניות, יונקי דבש וגם vireo (אין להם שם עברי). בהמשך יגיעו ברווזים, אווזים, שחפים, דורסים גדולים, עגורים וברבורים. יש שתי נקודות בעיר שטובות במיוחד לצפיה בציפורים הקטנות. הן צריכות מקום עם עצים כדי לנוח וגם מים זורמים לשתיה ורחצה. רובן רק עוברות אצלנו בדרכן מהצפון הרחוק (אלסקה, קנדה וצפון ארה"ב) אל איזורי הקינון שלהן (מקסיקו ודרום אמריקה). חלקן ישאר פה. הנקודה הראשונה היא מזרקת המים בפארק איזורי הנקרא Ardenwood. סביב המזרקה מתאספים צפרים עם מצלמות וממתינים לשלל של אותו יום. כאמור, רוב הציפורים רק עוברות פה בדרכן, אז אין לדעת איזה ציפור נדירה חדשה תופיע למנוחה במקום. ככה זה נראה:
תמיד ניתן לצפות בתושבי הקבע של המקום נהנים מהמזרקה. ציפורים תושבות קבע כמו הפרושים הצהובים והאדומים שכתבתי עליהם אוהבות להתרחץ שם.
יונקי-דבש (Hummingbirds) גם רוחצים וגם שותים תוך תעופה. זה מספק הזדמנויות רבות לצילומים מרהיבים. הנה המין היחיד שהוא תושב קבע (לא נודד) Anna's Hummingbird:
נדידת סבכונים – Warblers
עיקר העניין בתחילת הנדידה הם הסבכונים הנקראים האמריקה Warblers. יש לציין שכמו הרבה משפחות ציפורים באמריקה, יש להם שמות זהים למשפחות ציפורים אירופיות אבל אינם מאותה משפחה. בעברית מבדילים ביניהם וקוראים לגרסה האירופית "סבכי" ולאמריקאית "סבכון". הנקודה השניה לתצפית על הסבכונים בעיר נקראת Lake Elizabeth ושם יש נחל קטן מלאכותי הנשפך למאגר מים. יש גם עצים (אקליפטוס וברושים) שנותנים מחסה לציפורים וגם סבך קנים ליד המאגר. קיבלנו דיווח שהגיעה ציפור נדירה יחסית: סבכון שאני לא צפיתי בו מעולם והבת הגדולה ראתה אך לא צילמה. אז הלכנו בבוקר לנסות. תמיד מרגש למצוא מין חדש לנו.
לרוב הסבכונים יש הבדל בצבע בין זכרים לנקבות. ההבדל הגדול ביותר הוא אצל הסבכון היחיד שתושב קבע אצלנו, למרות שבעיקר רואים אותו בחורף. הוא נקרא Common Yellowthroat. הקפדנו ללכת לתצפיות בכל בוקר כאשר התאפשר, בעיקר בסופי שבוע כי הבת לומדת בבית ספר ואני עובד. באחד הבקרים הצלחתי לצלם זוג מהמין הקבוע.

הסבכון הצהוב (Yellow Warbler) הוא הנפוץ בעונת הנדידה. כל כך נפוץ שאחרי שבוע או שבועיים של תצפיות, אפשר לשמוע מהצפרים באיזור: "היום היה חלש מאד, רק צהובים…". גם אנו צילמנו רק כמה פעמים עד שנמאס. בכל זאת, ציפור יפה. הזכר בצבע צהוב בוהק כמעט כולו, והנקבה בגוונים דהויים יותר ולפעמים כמעט אפורה.
דומה לו במקצת הוא סבכון הנקרא Orange-crowned Warbler. יש לזכר קצת נוצות כתומות על ראשו, אבל זה נדיר מאד לראותן. הם דומים למדי לנקבת Yellow Warbler. סימן הזיהוי הוא שטבעת העין של Yellow Warbler היא בהירה ושלמה, ואילו הטבעת של Orange-crowned Warbler שבורה כאילו פס אופקי עובר דרך העין. הנה הם על המזרקה:
יש תת מין שונה של Orange-crowned Warbler הנמצא בהרי הרוקי, אבל לפעמים מגיע גם אלינו. לתת מין זה יש ראש אפור ואז ניתן לבלבל בינו לסבכונים אחרים נדירים עוד יותר. הנה אחד מהם בשלולית שליד המזרקה:
סבכון קטן במיוחד ודומה קצת לצהוב הוא Wilson's Warbler. הם בצבע צהוב בוהק במיוחד. לזכר יש כיפה שחורה, ולנקבה כיפה בצבע זית. גם אותם פוגשים בתכיפות.

לא כל הסבכונים צהובים. באחד הימים יצא לי לצלם אחת (נקבה) בגווני שחור ולבן. זהו Black-throated Gray Warbler. הם נודדים בזוגות (זכר ונקבה) אבל ראיתי רק את הנקבה. לזכר יש גרון שחור ועל כך שם המין.
אחד המהודרים שבסבכונים הוא Townsand's Warbler. ערבוב של פסים שחורים צהוב ולבן עם גב זיתני. גם הם מגיעים לכאן בכמויות גדולות וחולפים הלאה. שוב הצלחתי רק לצלם נקבות – אבל הזכר לא נבדל מהן בהרבה.
אחרון חביב הוא Yellow-rumped Warbler. הם מגיעים יותר מאוחר (ראינו אותם רק בשבוע האחרון) ונשארים בחורף. הם למעשה הסבכונים היחידים שחורפים אצלנו. הם מאד נפוצים בחורף. הנה הראשונים שהגיעו:
ציפורים נודדות אחרות
למשפחת Vireos אין נציגות אירופית או שם עברי. הן ציפורים קטנות, דומות לסבכונים או חטפיות, אך עם מעין קרס קטן מאד בקצה המקור. אחת מהן גם מתנהגת ושרה כמו הסבכונים, אז קראו לה Warbling Vireo. אנו רואים מהם מעט מאד, ורק בעונת הנדידה.
עוד נציג מהמשפחה גם חורף אצלנו ופעם אפילו מצאנו קינון שלהם בנקודה השניה (Lake Elizabeth). הוא נקרא Hutton's Vireo.
בין הנודדים יש גם חטפיות. אצלנו מגיעה בעיקר Pacific-slope Flycatcher הניכרת בכך שטבעת העין הלבנה בולטת יותר בצידה האחורי מאשר בצידה הקדמי. לחטפיות מקור רחב העוזר להן לצוד חרקים תוך תעופה.
בין כל הציפורים הצהובות יש גם פרטים לא מעטים של Western Tanager. הם גדולים יותר מהסבכונים עם מקור הרבה יותר עבה.
הנה עוד שני נודדים שאנו רואים לעיתים מועטות למרות שהם חורפים כאן:
Hummingbirds
בין כל ההמולה של הציפורים הנודדות והקבועות מסתובבים הרבה פרטים של יונקי דבש: Hummingbirds. כתבתי עליהם בעבר. המין Anna's Hummingbird תושב קבע פה. המין הנודד הנפוץ הוא בצבע חלודי יותר: Allen's Hummingbird. יש שנים בהן רואים קצת גם מהמין האדום במיוחד, כולל לפעמים אצלנו בגינה: Rufous Hummingbird. השנה עוד לא נצפו כאלה. היו הזדמנויות לרוב לצלמם במזרקה. המחזה מרהיב: הם מרחפים באויר ושותים מים (לשון בחוץ או במקור פתוח). הם מתרחצים בבריכה הקטנה, או נותנים למים להרטיבם על ראש המזרקה. מפאת קוצר המקום הנה רק עוד ארבעה צילומים. קשה היה לבחור…
סיום
הנדידה של הציפורים הקטנות מסתיימת בעוד שלושה שבועות בערך. עד אז אני מקווה לצפות אולי בעוד מין חדש לי. ואם לא, אולי נפגוש אותן בדרך חזרה צפונה בתחילת הנדידה של האביב.
צחקתי מהתמונה הראשונה, של כל הצלמים עם מצלמות הענק מסודרים בחצי עיגול סביב המזרקה, ואז…
וואו, איזה תמונות. וואו, וואו, וואו. נפלאות ומרהיבות זו אחר זו. גם שלך, גם של הבת – כל תמונה פגז.
ה-Yellow Warbler עם ההשתקפות במים והאחרונות עם יונקי הדבש – בכלל לפנתיאון. וואו.
אהבתיאהבתי
תמונות נהדרות של ציפורים מקסימות. במיוחד אהבתי את יונק הדבש בתעופה
אהבתיאהבתי
תמונות נהדרות אחת אחת. הכי מצחיק הצרחן הצהוב.
בביקור האחרון באקוודור היינו במקום מיוחד שיש בו 152 מיני המינגברדס, לא טעות. חוויה מטורפת. צפרים מכל העולם מגיעים לשם ויושבים שעות לצלם.
מועדים לשמחה.
אהבתיאהבתי
תודה רבה רבה ושוב תודה.
התמונות יפהפיות, אני מתאר לעצמי כמה סבלנות צריך על מנת לצלם אותן, ואז צילום חד ומדוייק שמציג את הציפוא במלוא יפעתהֹ. הטקסטים גם מקסימים ומלמדים הרבה. תודה 🙂
אהבתיאהבתי
צילומים מרהיבים!
אהבתיאהבתי