אורז עם חצילים

זהו המשך הסיפור על ארוחה שבישלתי אצל חברים בארץ. הפעם אורז עם חצילים בתיבול עשיר מאד. המתכון המקורי הוא הודי לפי מגבלות הדת של קרישנה. עיבדתי אותו שיהיה עדין יותר, והורדתי כמה חומרים שיהיה מהיר יותר ופשוט יותר ומתאים למה שהיה בנמצא. כאמור, הגרסה שלי טבעונית, ללא גלוטן ולא חריפה. כל אלה לא מתקיימים במתכון המקורי. 

לפני שמתחילים במלאכה, יש לוודא שהכל נמצא בבית. זה לא מה שעשיתי אצל החברים מפאת קוצר הזמן. סמכתי על יכולת האילתור. אין מבאס יותר מעבודה רבה על חצי מתכון ואז פתאום נתקעים. 

כלי עבודה: 

מלבד הדברים הרגילים (קרש חיתוך, סכין וכיוצא בזה) נצטרך לכלים הבאים:

מחבת קטנה (עדיף ברזל יצוק) לקליית תבלינים.

מחבת עמוקה וגדולה עם מכסה לצורך כל שאר הבישול והטיגון. 

מסננת עם חורים קטנים מאד לצורך שטיפה וסינון של אורז. 

כלי לטחינת תבלינים (עלי ומכתש גדולים, או מטחנת קפה שמשמתמשים בה רק לתבלינים).

מצרכים עיקריים:

½ קילו חצילים

2 כוסות אורז בסמטי (חשוב – יש לו טעם שמתאים לתבשיל)

½ כוס צנוברים לא קלויים (עדיף ורצוי להשתמש בקשיו לא קלוי, אבל נאלצתי לשנות)

5 כפות שמן קוקוס (אפשר גהי, או חמאה מטוהרת למי שאינו טבעוני). 

½2 כוסות מים

לתיבול:

2 כפיות מלח

½1 כפיות כורכום

2 כפות מים

4 כפות שומשום לא קלוי

2 כפות זרעי כוסברה

15 גרגירים שלמים פלפל שחור

10 ניצני ציפורן (תבלין הציפורן הוא ניצנים מיובשים של פרח)

½ כפית קינמון טחון

מיץ מחצי לימון קטן (אולי שתי כפות)

עלי כוסברה טרייה (כמה שרוצים)

הכנת החצילים:

בקערה גדולה מערבבים ½1 כפית מלח (משאירים ½ כפית בצד לבישול האורז) עם הכורכום ושתי כפות מים. חותכים את החצילים לרצועות כמו צ'יפס עבה, בערך סנטימטר עובי וחמישה סנטימטרים אורך. מוסיפים לקערה ומערבבים כך שיצופו טוב במשחת הכורכום והמלח. מניחים בצד כשי שהחצילים יספגו את התבלינים. 

הכנה מוקדמת של האורז:

מניחים את האורז במסננת ושוטפים היטב עד שהמים זורמים בלי הרבה עכירות לבנה. מעבירים לקערה ומכסים במים. משאירים את האורז להשרייה במים לפחות רבע שעה. 

הכנת תערובת תבלינים:

יש כמה דרכים להשתמש בתבלינים, וכל דרך מוציאה טעמים שונים. ניתן להוסיפם שלמים לתבשיל, לטחון לפני שמוסיפים, לטגן או לקלות. במתכון הזה נשתמש בקלייה יבשה ואחר כך טחינה לאבקה. 

במחבת ברזל קולים את השומשום, גרגירי כוסברה, פלפל שחור וציפורן עד שמשחימים אבל לא נשרפים. אם יש לנו רק שומשום קלוי, אז לא צריך לקלות אותו, אלא להוסיף לפני הטחינה. 

מעבירים לעלי ומכתש או מטחנת תבלינים וטוחנים לאבקה. 

מוסיפים חצי כפית קינמון טחון ושומרים בקערה קטנה. ניתן להשתמש במקל קינמון ולטחון אותו, אבל חשוב לציין שזה אינו בדיוק אותו תבלין (זה מין אחר של קינמון). יצא לי 45 גרם תבלינים. זה נראה הרבה, אבל זה בסדר – התיבול לא חזק מדי. 

במקור היו במתכון עוד תבלינים אותם מוסיפים בשלב של טיגון החצילים. אם רוצים אפשר להוסיף. לטעמי, זה הופך את העסק לא רק ליותר מסובך אלא הטעמים מבולבלים מדי. התבלינים שהורדתי הם: קצת הל, כף חרדל שחור, כפית סוכר, עלי קארי, פלפל צ'ילי לפי הטעם (זה חריף במקור) וגם הינג (hing). התבלין האחרון קשה להשגה בארץ ועשוי משרף עץ. הוא חזק מאד אז מדללים אותו בקמח חיטה ולכן הוא מוסיף גלוטן. מי שרגיש מאד לגלוטן צריך להזהר – באריזות של הינג זה לא תמיד כתוב. 

בישול סופי:

במחבת עמוקה וגדולה מטגנים את הצנוברים בשמן קוקוס. אצל החברים השתמשתי בצנוברים כי במקרה נגמר הקשיו בבית וזה מה שהיה הכי מתאים (אילתור). אצלי בבית יש אלרגיות לאגוזים אז שוב השתמשתי בצנוברים. צנוברים לא מופיעים בבישול הודי. הקשיו המקורי מתאים יותר, אבל יש לי אילוצים. למי שיכול, קשיו עדיף.

כאשר הצנובר מוכן, מוציאים בכף מחוררת לקערית ומוסיפים את החצילים למחבת. שמרו את הקערה בצד, כי נשטוף אותה אל התבשיל בהמשך. זה השלב בו היינו מוסיפים חרדל שחור ושאר תבלינים לטיגון לפני שמוסיפים את החצילים. 

מטגנים בערך שלוש דקות בלי לערבב, הופכים פעם אחת וממשיכים לטדן עוד שתיים או שלוש דקות עד שהחצילים רכים וקצת משחימים. בינתיים מסננים את האורז מהמים שהוא מושרה בהם.

מוסיפים מיץ לימון – זה עוזר לשחרר את מה שנדבק לתחתית המחבת. ערבוב קל ומיד מוסיפים את הצנוברים (או הקשיו), האורז ותערובת התבלינים, ואת חצי כפית המלח ששמרנו בצד. מערבבים בעדינות. 

מיד מוסיפים למחבת  ½2 כוסות מים (אפשר חמים), מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עם מכסה במשך רבע שעה. 

לפני ההגשה מוסיפים עלי כוסברה מלמעלה. 

למרות שהורדתי חצי מהתבלינים, נותר תבשיל עשיר מאד עם טעם חזק. 

תגובה אחת בנושא “אורז עם חצילים

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s