מגדיר ציפורי איסלנד – הקדמה

בחצי השני של יוני 2022 טיילתי באיסלנד עם שני חברים. התכנון ארך כמעט שנה, כולל קניית כרטיסי טיסה מוקדם מאד, הזמנת רכב ולבסוף מלונות. מומלץ מאד לתכנן זמן רב מראש כי המקומות במלונות אוזלים במהירות, במיוחד אם זקוקים לחדר עם שלוש מיטות. אני מגיע מקליפורניה והם הגיעו מישראל יום קודם ודאגו כבר לאסוף את הרכב. 

הגעה

כרטיסי הטיסה שלי נקנו ישירות דרך Icelandair וכללו טיסה קצרה מקליפורניה אל סיאטל והמשך משם אל איסלנד. חברת Alaska Airlines החליטה לדחות את הטיסה הפנימית שלי, על דעת עצמם. אחרי ריבים קשים בשדה התעופה הסכימו להחזיר אותי לטיסה המקורית כך שלא אאחר לטיסה אל איסלנד. כאשר הגעתי אל סיאטל, גיליתי שהטיסה אל איסלנד בוטלה, כי היתה תקלה במטוס (ככה אמרו). אז ביליתי לילה וחצי יום במלון ליד שדה התעופה, ללא המטען. הגעתי אל איסלנד באיחור של כמעט 24 שעות. החברים כבר התחילו בטיול של מעגל הזהב כולל המפל המפורסם Gullfoss. לקחתי מונית להגיע אליהם במקום בו יש גייזר – מקום שנקרא Geysir. אחרי שעתיים נסיעה ומחיר של $450 נפגשנו והתחלתי בטיול.  

אחרי יום הגיע המטוס לסיאטל

שאר הרשומה הוא תיאור הטיול בקיצור רב. 

היום הראשון

התכנון הכללי הוא לנסוע סביב איסלנד נגד כיוון השעון, מרייקיאוויק דרך מעגל הזהב, הקרחונים מדרום, אגם Myvatn בצפון, שייט לוויתנים וציפורים בפיורד צפוני, ממשיכים אל הפיורדים בצפון מערב, שם יש ציפורי ים רבות ולבסוף יום ברייקיאוויק בשביל בדיקות קורונה (אם צריך) לפני הטיסה חזרה.

ביום הראשון שלי (והשני של החברים) נפגשנו לבסוף בבית אותו שכרו ללילה. ארוחת בוקר ושיחה עם בעל המקום שמגדל סוסים למחייתו. מסתבר שגידול סוסים זה ענף גדול באיסלנד. הענף השני הוא גידול כבשים. מבחינת חקלאות של צמחים: בעיקר עשב שיהיה מה להאכיל את הסוסים והכבשים בחורף. כל השאר מיובא.  

חוות סוסים
חוות סוסים
חוות סוסים
חוות סוסים

אני כמובן הבאתי את המצלמה עם עדשת הזום הגדולה לצורך צילום ציפורים ואולי עוד בעלי חיים. אחד החברים הביא מצלמה עבור הנוף והפרחים. מדי פעם הוצאתי טלפון לצלם נוף, פרח או וידאו של מפל. איסלנד מלאה מפלים – יש אותם בכל מקום. הרעיון פשוט: זה אי וולקני ישן למדי (מאות מיליוני שנים). האי נמצא בצפון האוקינוס האטלנטי, ממש נושק לחוג הקוטב, במקום בו עובר זרם מים יחסית חם. לכן בחורף יורד שלג כבד שנערם על האי, ובקיץ השלג נמס ויש זרימת מים חזקה לכיוון הים. מסקנה: מפלי מים לרוב. המפל הגדול באותו יום נקרא Stigafoss. (מפל באיסלנדית נקרא foss). ערכתי סרטון וידאו ממספר קטן מהמפלים שפגשנו במהלך כל הטיול, לפי סדר ההופעה. 

בינתיים צילמתי ציפורים לרוב. לקראת סוף היום הגענו אל האכסניה ששכרנו מצפון מזרח למעגל הזהב, בדרך אל שמורת  Landmannalaugar. כאשר אני מציין סוף היום, ראוי להוסיף שהטיול בסוף יוני, כלומר הימים אינם ממש נגמרים. יש אמנם שקיעת שמש, אבל היא זורחת שעה אחר כך ואין ממש חושך. יש יום, ערב/בוקר קצר ויום חדש.  

היום השני 

הדרך לשמורה סגורה בגלל השלג, אז טיילנו בסביבה. היינו קצת בגובה, כמה מאות מטרים מעל פני הים, אז המקום הוא טונדרה עם קרקע געשית וצמחיה אלפינית שבכל מקום אחר נראית בהרים הגבוהים. צילמתי קצת פרחים ועוד מפל גדול שנקרא Haifoss. לשם השוואה, פרחי Phlox נראו דומים מאד לאלה שצילמתי בקולורדו בגובה של כמעט ארבעה קילומטר. 

Phlox sp.
Phlox sp.
Haifoss
Haifoss

היה מסומן במפה עוד עמק מעניין. נסענו בדרך עפר, ומהחנייה תצפית אל עמק מקסים. הלכנו שם בשעה ואפילו מצאנו ברווז איסלנדי. לעמק קוראים Gjáin.

Gjáin Valley
Gjáin Valley

חזרנו לאכסנייה שם נאמר לנו שהדרך לשמורה עדיין סגורה, אבל ניתן לנסוע עד מחסום ושם יש מקום יפה לטייל בו. אז נסענו עד המחסום. בדרך ראינו משפחת של ברבורים (ברבור שר – Whooper Swan). חנינו ועשינו טיול יפה אל עוד קניון קסום עם מפלים שנקרא Sigöldugljúfur. 

זו הייתה הליכה ארוכה, כמה קילומטרים לכל כיוון. הגענו אל מקום עם סכר, צפיתי לראשונה בסלעית אירופית וגבתון שלג וחזרנו אל הרכב. בקילומטר האחרון של הטיול ראינו שכבר פתחו את השער ולא היינו צריכים ללכת כל כך רחוק. הנחנו שמישהו החליט לפתוח את השער על דעת עצמו, אבל ניצלנו את ההזדמנות. הרכב ששכרנו מתאים גם לתנאים קשים יחסית (Toyota LandCruiser) אז המשכנו בדרך העפר לכיוון השמורה. בדרך היינו צריכים לחצות נחל אבל לא מאד עמוק. כל האיזור געשי וידוע בצבעים השונים של הקרקע. עצרנו לתצפית על אגם/בריכה בלוע אחד מגבעות הגעש (נקרא Hnausapollur). 

Hnausapollur
Hnausapollur

הגענו אל מרכז המבקרים של שמורת Landmannalaugar. עשינו טיול מעגלי של כמה קילומטרים בשלג. הזכיר לי מאד את ההליכה בשלג שהייתי מורגל לה בשבע השנים שחייתי בוויסקונסין. כמובן שהנוף אחר לחלוטין. ירד גם גשם בחלק מהדרך ונשבה רוח חזקה. בישלנו ארוחת ערב במחסה שבמרכז המבקרים. משם המשכנו בנסיעה של כשלוש שעות אל המלון הבא. אם נראה שזה יום ארוך, זה בגלל שזה היה יום ארוך מאד. הגענו אל המלון הבא בערך עם הזריחה של אחת וחצי בלילה. 

Snow hiking in Landmannalaugar National Park
Snow hiking in Landmannalaugar National Park
Landmannalaugar National Park

היום השלישי

התחלנו את היום בירידה אל חוף הים שם ניתן לצלם ציפורים רבות. אכן היו שם שחפים ממינים שונים, שחפיות קוטב, סערונים שחפיים בכמויות אדירות, ואפילו סולה צפונית וחמסנים. אחרי נסיונות רבים אפילו הצלחתי למצוא תוכי-ים אטלנטי וכמה ברווזים. משם המשכנו אל תצפית לכיוון הקרחון הגדול של איסלנד שזורם לכיוון הים. 

Mount Hvannadalshnúkur and Skaftafell Glacier
Mount Hvannadalshnúkur and Skaftafell Glacier
Mount Hvannadalshnúkur and Skaftafell Glacier
Mount Hvannadalshnúkur and Skaftafell Glacier

זה ההר הגבוה באי, יותר משני קילומטר גובהו. הלכנו בשמורה של אותו קרחון Skaftafell Glacier כדי לראותו מקרוב.

Skaftafell Glacier

המשכנו בנסיעה מזרחה לאורך החוף הדרומי עד לקרחון הבא. שם יש לגונה עם שברים מהקרחון. בלגונה היו שחפיות וקצת ברווזים ואווזים. אבל מלבד הנוף והשקיעה (חצות בערך), היו שם הרבה כלבי ים אפורים שהיו קרובים למדי. 

Sunset on Jökulsárlón Glacier Lagoon
Sunset on Jökulsárlón Glacier Lagoon
Gray Seal
Gray Seal
Gray Seal

משם ירדנו אל החוף הנקרא "חוף היהלומים". המים עם שברי הקרחונים זורמים לים, ומשם חלקי הקרחון מגיעים אל החוף ומפוזרים בו. 

חוף היהלומים
חוף היהלומים

היום הרביעי

ירדנו אל חוף הים שממול לעיירה Hofn שם יש מגדלור שנקרא Stokksnes ותצפית אל הים. עלינו אל המגדלור וצפינו בציפורים – בעיקר שחפים. ממש מולנו ראינו לוויתנים ממין לוויתן גדול סנפיר – Humpback Whale. כזכור, לפני הטיול לאיסלנד לקחתי את הבת הגדולה לשייט ושם צפינו בלוויתנים מאותו מין. לעומת זאת עבור אחד החברים זו תצפית ראשונה על לוויתן. בצילום הבא יש גם כמה שחפים ממין "ריסה שחורת רגל". כאשר רואים ריכוז של ציפורים בים, הרבה פעמים זה מקום בו עולה לוויתן ומפזר שאריות אוכל. 

Humpback Whale and Black-legged Kittiwake
Humpback Whale and Black-legged Kittiwake

זה היה יום של הרבה נסיעה, עם עצירות קטנות לתצפיות על הים, או על פיורד. עד שהגענו למלון שבמזרח האי.

פיורד עם ברבורים
מבט לים
מבט לים

נסענו לביקור לילי (כמה לילה שיש) בעיירה קטנה וציורית לחוף פיורד שממש בקצה המזרחי של איסלנד. לעיירה קוראים Seydisfjordur והצילום הבא הוא בחצות. 

Seydisfjordur at Midnight
Seydisfjordur at Midnight

היום החמישי 

זה היה יום של נסיעה ארוכה אל אגם Myvatn. בדרך, קצת ממזרח לאגם נסענו צפונה על דרך עפר אל המפלים עם הזרימה החזקה ביותר באירופה. המפלים מופיעים גם בסרטון שפתח את הרשומה. 

Dettifoss
Hafragilsfoss
Hafragilsfoss

כמובן שגם הסתכלנו קצת באגם וצילמתי קצת ציפורים. זה היה יום קצר יחסית כי למחרת בבוקר יש להגיע לשייט לוויתנים (וציפורים). 

היום השישי

נסענו בבוקר לעיירה Húsavík לחופי אחד הפיורדים הצפוניים. שם הלבישו אותנו בבגד גוף אטום למים ושטנו בפיורד. אני כמובן דרוך כל הזמן לצלם ציפורים עם המצלמה הגדולה והכבדה. תחילה שטנו צפונה אל אי קטן בו מקננים כמאה אלף תוכי-ים אטלנטי. היו שם עננים של הציפור המשונה הזאת. גם סערונים ואוריות ושחפים לרוב. שטנו אל הצד המערבי של הפיורד לכיוון שפינה אחרת שם ראינו לוויתנים גדולי סנפיר. שניים מהם נשארו קרוב אלינו וצפו בנו, אז הצלחתי לצלם סרטון.

פתאום במרחק רב ראיתי דולפינים קופצים מהמים. זו היתה הופעה מרשימה של Common Bottlenose Dolphin – דולפין מצוי. המרחק גדול, אולי יותר מקילומטר, אבל זום של עדשת 500 מילימטר הצליח לקלוט משהו. 

Common Bottlenose Dolphin
דולפין מצוי

בשלב זה המשכתי לצלם ציפורים קרובות והציוד שלי התחיל לקרטע. העדשה נתקעה בהגדלה הנמוכה ביותר של 200 מילימטר ולא השתחררה. המשך כל הטיול באיסלנד היה עם עדשה גדולה וכבדה אבל עם הגדלה קטנה. לא מוצלח במיוחד לצילום ציפורים. במקום המשך הטיול באותו יום נסענו אל העיר השניה בגודלה באיסלנד: Akureyri. שם יש חנות מצלמות, אבל לא היה להם ציוד מתאים למצלמה שלי. ההיצע שלהם היה קטן במיוחד, כי יש מחסור עולמי בציוד צילום. קניתי מצלמה פרימיטיבית יותר של Canon עם זום ענקי, אבל היא לא היתה מוצלחת במיוחד. 

הלכנו קצת בעיר כדי למצוא ארוחת צהריים מאוחרת. התנחמתי בגלידה טובה. מצאנו דוכן רחוב בו יש אוכל איטלקי. מפעיל את המקום איטלקי אחד שמייבא את כל המנות מוכנות לחימום ישירות מבן דודו באיטליה. אני הסתפקתי בעוגה ללא גלוטן (ככה הוא אמר) אבל חברי אמרו שהאוכל אכן איטלקי אותנטי. למי שמגיע לעיר: Lasagna and More Ehf, Hafnarstræti, 600 Akureyri, Iceland. 

הימים השביעי עד העשירי

נסענו לאורך החוף הצפוני, עוצרים מדי פעם לנוף, ציפורים ומפלים. היו גם יונקים מעניינים. עוד בצד המזרחי של האי מצאנו עדר קטן של אייל הצפון: Reindeer. הם הובאו אל איסלנד לפני שלוש מאות שנים בערך ועדיין נותרו מהם מעט בצד המזרחי של האי. 

אייל הצפון
אייל הצפון
Reindeer
Reindeer

באחד ה"לילות" ראינו חיה קטנה וחומה בעשב. לא הצלחתי לצלם, אבל היה זה שועל הקוטב. בהמשך הדרך מצאנו מכון לחקר שועלים שהיה סגור, אבל בעד לגדר ראינו שועל נוסף. 

Arctic Fox
Arctic Fox

היונק הנפוץ בכל מקום הם הכבשים. באחד הערבים אפילו מצאנו "קינון" של כבשה עם טלה באמצע מצוק קטן, נחבאים מהרוח.

כבשים
כבשים
קינון של כבשה
קינון של כבשה

כאמור היה נוף של פיורדים. כל האי מלא בפריחה של תורמוס שמזכיר מאד את הפרחים באמריקה. מסתבר שזהו תורמוס אמריקאי שהובא לאיסלנד כדי ליצב את הקרקע והתפשט לכל עבר. 

צילום פיורד עם תורמוס Nootka Lupine  

Nootka Lupine

מצאנו גם אתר נחמד עם תצורות געשיות מיוחדות. כל האיזור עשוי משושים של לבה קרושה, אבל הכל מקופל ומסובב באופן שלא ראיתי מעולם. שווה לפתוח כל צילום ולהגדיל. 

תצורות משושים
תצורות משושים
תצורות משושים
תצורות משושים
מערת המשושים
מערת המשושים

וכמובן נופים שהפכו כבר לרגילים לחלוטין במהלך ימי הטיול – מפלים ופיורדים.

נוף בפיורדים הצפוניים
נוף בפיורדים הצפוניים
Goðafoss
Goðafoss
נוף בפיורדים הצפוניים
נוף בפיורדים הצפוניים

ימים אחד עשר ושניים עשר

המשכנו בסיבוב לאורך הפיורדים המערביים (ככה הם נקראים ךמרות שהם בצד הצפון מערבי של האי). עלינו ברגל לתצפית על העיירה הראשית בפיורדים המערביים: Ísafjörður. לנקודת התצפית קוראים כסא הטרול: Naustahvilft. 

Ísafjörður seen from Naustahvilft
Ísafjörður seen from Naustahvilft

היה שם גם מפל רחב ומעניין שנקרא Hæstahjallafoss. 

Hæstahjallafoss
Hæstahjallafoss

היום השלושה עשר

זה יום שמוקדש לצילומי ציפורים באתר Látrabjarg. יש שם מסלול הליכה לאורך הצד העליון של מצוק מעל הים ושם רואים הרבה ציפורי ים מקננות. תוכי-ים, אלקות, שחפים וכיוצא בזה. בדרך לשם ראינו עוד כלבי ים אפורים והפעם הצילומים מהאוטו יצאו טוב. 

Gray Seal
כלב ים אפור

האתר לא איכזב. חלק הציפורים היו קרובות מספיק לצילום בטלפון. הנה אלקה גדולה (Razorbill) בצילום טלפוני. 

Razorbill
Razorbill

ימים ארבעה עשר וחמישה עשר

הימים האלה מוקדשים היו לשמורת Snæfellsjökull National Park שבפיורד הדרומי ביותר מבין הפיורדים המערביים. השמורה היא קצה הפיורד, בו יש הר געש גבוה מכוסה קרחון ולאורך החוף. הנה ההר עם שדה תורמוסים למרגלותיו. 

Snæfellsjökull National Park
Snæfellsjökull National Park

טיילנו בנופים געשיים של לבה קרושה לאורך החוף וצילמתי הרבה שחפים וברווזים. באחת הנקודות בדרך ראיתי לראשונה באיסלד להקה קטנה של שרשיר מצוי, ציפור שמצויה מאד בארץ. עד שהחלטתי באיזה מצלמה דפוקה לצלם ירד עליהם עיטם לבן זנב, תפס שרשיר ועף לצד השני של הנחל כדי לאכול. 

ביום הבא היה לנו זמן רק לחצי יום של טיול ואז נסיעה ארוכה חזרה אל עיר הבירה הצפונית ביותר בעולם: רייקיאוויק. עצרנו לאורך החוף לתצפית מעניינת על הים. 

Snæfellsjökull National Park
Snæfellsjökull National Park

שם הצלחתי לבסוף לצלם בוודאות קורמורן ימי. לאורך כל הטיול פגשנו בשחפיות קוטב. הן מקננות שם ומאוד תוקפניות כלפי כל מי שמתקרב. הן עפו אל ראשנו בצעקות רמות. כאשר לא תקפו אותנו אז תקפו את הכבשים שיש בכל פינה. ביום הזה סוף סוף מצאתי שחפית שהיתה קרובה ולא תקפה, אז ניתן היה לצלמה בטלפון. 

שחפית קוטב
שחפית קוטב

הגענו לעיר הגדולה ובילינו שם יום וחצי עד לטיסות שלנו ששוב נדחו והסתבכו. נופי העיר  לא היו מעניינים מספיק עבורי כדי שאצלם אותם. 

סוף ההתחלה

נסעתי לאיסלנד עם מגדיר ציפורים קטן וזול. הוא היה גרוע מאד והשארתי אותו במלון האחרון. באמצע הדרך קנו לי חברי מגדיר גדול ומהודר: Hilmarsson's Iceland Bird Guide. הוא מגדיר מדוייק מאד, מבוסס על צילומים עם מפות תפוצה בתוך איסלנד ופירוט באיזה חודשים ניתן לראות כל ציפור. הוא זול יחסית בתוך איסלנד ויקר במקומות אחרים. שווה כל פרוטה. 

למרות הקשיים בציוד הצילום הצלחתי לצלם די הרבה ציפורים, כולל 35 מינים שלא ראיתי בעבר. אמר לי אחד מחברי "אולי תפרסם מגדיר ציפורי איסלנד" – כנראה בגלל שעצרו הרבה בשבילי לצורך הצילומים. אז הנה המגדיר, כלומר ההקדמה למגדיר. בהמשך יהיו גם ציפורים. 

התכנון להמשך הוא חמש רשומות לפי נושאים: "ציפורי ים", "ציפורי חוף", ציפורי מים מתוקים (אווזים, ברווזים ודומיהם)", "שחפים ודומיהם", "ציפורי יבשה (דורסים, תרנגולאים, ציפורי שיר)".    

8 תגובות בנושא “מגדיר ציפורי איסלנד – הקדמה

  1. נראה שלמרות ההתחלה המקרטעת והצרות עם המצלמה (אוי, אני מבינה אותך כאן!) היה טיול ממש יפהפה.
    מחכה להמשכים 🙂

    אהבתי

  2. תודה רבה. אני ממש נהנה מהטיולים שאנשים עורכים ויודעים לצלם ולספר עליהם כאן. מבחינתי הזמנת אותי לטיול שלכם. הוא היה נהדר.
    אגב, זוגתי פועלת כמוך כשהיא מתכננת טיולים. הכל מראש.

    אהבתי

  3. היכן הפפינס המהממים? איסלנד מהממת, עשיתי את שביל הזהב, אין מילים ליופי לשיט על האגמים המפלים הציפורים ומה לא? מחכה לטיול הבא לשם בתקווה שאצלח. יקר מאוד צודק. גם התנהלות לא משהוא, גם לנו הייתה עצירה בשל "תקר" בגלגל. עוד בלוף מקומי. לתבוע אותם. לא לחשוש. עכשיו טוס לגלפגוס. הייתי שם פעמיים ומוכנה לטוס פעם שלישית. בעיקר לאיזבלה וסן קריסטובל ויש עוד.
    שנתיים מראש הזמנה. שווה בכל קנה מידה.
    ממתינה לצילומי הציפורים.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s