חופמאים הם ציפורים בגודל קטן עד בינוני בדרך כלל עם מקור ארוך ורגליים ארוכות. הן מותאמות לאיזור מחיה של מים רדודים (חוף) או ביצות, בדרך כלל בחופי מים מתוקים ולחופי הים. באותו איזור מחיה בדרך כלל יש נציגות של ציפורים גדולות יותר ממשפחת החסידאיים (חסידות, אנפות, עגורים, פלמינגו ודומיהם). באיסלנד אין עופות ממשפחת החסידאיים, אז כל ציפורי החוף הן חופמאים.
חופמאים בדרך כלל נודדים מרחקים ארוכים, ודוגרים בצפון הרחוק בעונת הקיץ. בקיץ הם ימצאו לא בהכרח ליד המים, אלא בכל מקום מתאים לקינון. בזמן הביקור באיסלנד צפינו בתשעה מיני חופמאים, כולם מסוגים שונים, מראה שונה ושם שונה. אתחיל עם הציפור הלאומית של איסלנד – חרמשון קטן.
חרמשון קטן – Whimbrel
דווקא את החרמשון הקטן (Whimbrel) לא ראיתי צמוד לחוף מים באיסלנד. לעומת זאת קרוב לבית בקליפורניה אני רואה אותם בחורף וכמעט רק באיזור מים. למרות שמו – "קטן" – זו ציפור גדולה יחסית לשאר החופמאים.
אני מניח ששמו "חרמשון" מתייחס למקור בצורח חרמש. גם באנגלית, כל קרובי משפחתו הגדולים ממנו נקראים Curlew מאותה סיבה. ראינו יחסית מעט מהם, וכל החרמשונים שראינו היו ביחידות או לכל היותר בזוגות. הנה אחד בתנוחה אופיינית להרבה ציפורים שראינו באיסלנד: על עמוד עץ של גדר שתוחמת שטח מרעה של כבשים או סוסים. כיוון שאין כמעט עצים, עמודי הגדרות הם עמדת תצפית אידאלית וטובים גם לצורך צילום מרכב שעובר ליד.
הגדרות הללו נמצאו בכל האי לאורך רבים מהכבישים. כולן עם עמודי עץ שנראים זולים ולא מעובדים במיוחד. תהינו איך חומר גלם כזה נמצא בשימוש רב באיסלנד למרות שכמעט ואין באי עצים, והעצים היחידים באי נשתלו במיוחד ולא לצורך תעשייתי. מסתבר שאל איסלנד מגיעים הרבה עצים שנסחפו בזרמי הים מסיביר. אחרי המסע הארוך באוקינוס העצים אינם באיכות גבוהה לצורך ריהוט או בניה, אבל טובים מספיק לגדרות.
לימוזה מצויה – Black-tailed Godwit
הלימוזה הזאת נקראת "מצויה" כי היא מצויה בישראל, בעיקר בחורף. משום מה לא זכיתי לצפות בה בישראל. שוב ציפור גדולה יחסית לשאר החופמאים. ראינו אותם בעיקר בשדות המרעה, אבל הפעם יש לי גם תצפית טובה עם חוף.
בפעם הראשונה שראינו אותה זה היה בשעת הלילה (זו שעה אחת בלבד מתוך 24 שעות). עצרנו כי צפינו בשועל קוטב בשדה, אבל הוא ברח לפני שהספקנו לצלמו. במקום זה, ראינו ציפור בצבע חלודי ויפה, והסתפקתי בזה. הצילום הבא, הוא אותה ציפור בלילה.
בצילום הבא רואים למה היא נקראת black-tailed באנגלית. כל שאר הלימוזות שאני מכיר מאירופה ואמריקה הן בעלות זנב בהיר.
שחיינית צרת-מקור – Red-necked Phalarope
שחייניות הן חופמאים שנראים בעיקר שוחים במים רדודים. הן מאד תזזיתיות, מנקרות בתכיפות לתוך המים, שולות פיסות מזון קטנות. בשונה מרוב המוחלט של חופמאים הזכרים שונים במראה מהנקבות (רק בקיץ). בשונה מכל שאר הציפורים בכלל, הנקבות קצת יותר צבעוניות בעונת הרביה (קיץ) מהזכרים. אצל שחיינית צרת-מקור לזכר יש חזה שחור מנומר ולעומת זאת לנקבה יש סינר בצבע חלודי בולט. ראינו אותם הרבה סביב כל האי במקווי מים. הנה תצפית נדירה של שחיינית מחוץ למים:
יש עוד מין של שחיינית באיסלנד: שחיינית רחבת-מקור לה יש מקור קצר ועבה יותר ובצבע צהוב. למרות חיפושים רבים בין כל השחייניות שראינו, לא מצאנו אפילו אחת מרחבות-המקור. מסתבר שהן נדירות באיסלנד (רק 300 פרטים), אז לא מפתיע שלא ראינו אותן. לעומת זאת יש ינשוף שנדיר יותר באיסלנד (250 פרטים) ומהם ראינו שלושה, ועל כך בפעם אחרת.
חופמי צווארון – Common Ringed Plover
חופמי צווארון (Common Ringed Plover) הוא ציפור קטנה, רק קצת גדול מדרור הבית, ונפוץ בישראל. הוא דומה מאד לחופמי אמריקאי (Semipalmated Plover) שאני רואה לפעמים ליד הבית בקליפורניה. משום מה הוא נקרא בעברית על שם הצווארון השחור שלו למרות שיש עוד מיני חופמים עם צווארון כזה.
ראינו אותם בשדות, בצידי הדרכים וגם בחופים. הנה צילומי חוף:
חופזי זהוב – European Golden Plover
החופזים קרובים מאד לחופמים, אבל שייכים לסוג שונה, אז הפרידו את שמם בעברית. באנגלית קוראים לשני הסוגים Plover. החופזי הזהוב (European Golden Plover) נקרא ככה בגלל צבע הגב המנוקד בזהב, בניגוד לחופזי המנומר (Grey Plover or Black-bellied Plover) שנפוץ מאד ליד ביתי בקליפורניה. ראינו מעט מהם בעיקר באיזורים עם קרקע געשית חשופה, אבל גם ליד מים. הנה ציפור אחת בצפון האי ליד שלולית, וציפור נוספת בשמורה במערב האי.
חופית אלפינית – Dunlin
חופיות דומות למדי לחופמים וחופזים אבל עם מקור ארוך יותר ובדרך כלל דק יותר. מקור כזה מותאם יותר לשלוף בעלי חיים קטנים מהבוץ של החוף. רוב החופיות נקראות באנגלית Sandpiper, אבל לחופית האלפינית יש שם נפרד: Dunlin. קיוויתי לצפות באיסלנד בחופית ימית שאמורה להיות נפוצה שם, אבל כל החופיות שפגשנו היו רק שני הפרטים מהצילום ממעל, באחד החופים הדרומיים של האי.
חרטומית ביצות – Common Snipe
חרטומית היא ציפור גוצית עם מקור ארוך מאד, בדרך כלל נחבאת בסבך עשבים צמוד למים. ראינו את חרטומית הביצות (Common Snipe) בכל האי, אבל בדרך כלל לא צמוד למים. זה מין נפוץ בארץ, וכמעט זהה לחרטומית ווילסון שאני מכיר מאמריקה, ופעם הם נחשבו למין אחד. גם בארץ צילמתי חרטומית ביצות, כמובן בסבך צמוד למים. הנה חרטומית באיסלנד בתנוחת ציפור אופיינית: על גדר.
באחד המקומות הנידחים בצד המערבי של האי ראיתי מחזה שהדהים אותי: חרטומית על עמוד גבוה. זו הפעם הראשונה בה אני רואה חרטומית בולטת כל כך בשטח.
ביצנית לבנת-כנף – Common Redshank
ביצנית לבנת-כנף (Common Redshank) נפוצה למדי באיסלנד בקיץ (ובישראל בחורף) וראינו הרבה מהם. הם בולטים מאד בשטח בגלל הצבע הכתום של הרגליים והמקור. אפילו בחוף היו כמה ביצניות.
הציפור הבאה הסתובבה סביבנו כאשר הייתי עסוק בצילום עדר קטן של אייל הצפון שמצאנו במזרח האי. ממש התחננה "צלמו גם אותי", אז צילמתי.
כאילו להמחיש עד כמה ראינו אותן בכל מקום, באחת הנקודות ליד הפיורדים הצפוניים עצרנו לצילום שחפים שחורים (הם לא באמת שחורים, רק קוראים להם ככה). כמה ביצניות עפו בין השחפים, אז ככה זה נראה:
שלצדף החוף – Eurasian Oystercatcher
את שלצדף החוף (Eurasian Oystercatcher) פגשתי לראשונה ביוון, ושם ראיתי פרט בודד והתרגשתי מאד. בקליפורניה אני מורגל לראות את השלצדף השחור, תמיד לחופי האוקינוס. שלצדף מתנהג לפי שמו: מתמחה באכילת צדפות. לכן איזור המחיה שלו הוא תמיד חופי ים. כרגיל באיסלנד ראינו אותם כמעט בכל איזור, סביר להניח שזה לצורך קינון.
סיפרתי על המסע הארוך במונית בו הצטרפתי לשני חברי לטיול. בכל הדרך, צפיתי מהחלון בעיקר במיני שחפים שלא היו מוכרים לי ולא צילמתי. כאשר לבסוף התחלנו את הטיול, בשדה ליד הבית השכור מצאתי את הציפור הראשונה שיכולתי לצלם: שלצדף החוף.
עוד באותו יום ראינו כמה מהם, כולל שניים שהסתובבו במגרש החנייה של המפל Stigafoss.
ראינו אותם גם בחופי ים ושלוליות וגם בתעופה גבוהה.
לבסוף, באחד הפיורדים הצפוניים, צפיתי באפרוח החופמאי היחיד בכל הטיול. זו היתה משפחה של שלצדף – זוג בוגרים ואפרוח אחד (בצילום רק אחד מהבוגרים).
סיום ובקרוב
אסיים עם מבט אחרון על הציפור הלאומית של איסלנד.
בפעם הבאה: שחפים ודומיהם. שישה מיני שחף, שחפית אחת ושני חמסנים.
תמועות יפות של ציפורים יפות 🙂
אהבתיאהבתי
נהדר! תודה
אהבתיאהבתי
תודה רבה. איזה יופי. המידע המילולי מעצים ומחזק את התמונות ואת יופין.
אהבתיאהבתי
מעולה!
את הביצנית והחרטומית אפילו אני צילמתי (בארץ כמובן)…
ואצלכם צילמתי את השלצדף שלכם, לפני כמעט עשור…
אהבתיאהבתי