זהו פרק אחרון על תצפיות באיסלנד או "מגדיר לציפורי איסלנד". הפעם אלה ציפורים שלרוב מוצאים בקרבת מקווי מים מתוקים: ברבורים, אווזים, ברווזים, טבלנים וצוללנים. זו קבוצה גדולה של ציפורים נודדות. הן חורפות באיזורים דרומיים כמו דרום אירופה, אפריקה ואצלי בקליפורניה. כמובן שחלקם נפוצים מאד בחורף בישראל במקווי המים של מישור החוף, העמקים והם מתקבצים במיוחד באגמון החולה. הם מקייצים בצפון הרחוק: צפון אירופה, סיביר, איסלנד וגרינלנד, קנדה ואלסקה. איסלנד היא אחד המקומות החשובים ביותר לקינון בקיץ של מינים רבים של ברווזים, אווזים ומין אחד של ברבור. בצפון מזרח איסלנד יש אגם הנקרא Myvatn הנחשב לאיזור הקינון החשוב ביותר של ברווזים באירופה. קיוויתי לראות ברווזים רבים, במיוחד שם, אבל הגענו לאיסלנד קצת מוקדם בעונה עבור חלק מהברווזים. למרות זאת היו תצפיות יפות בכל האי. הגענו בשיא העונה עבור אווזים וברבורים, וזה היה החלק המוצלח ביותר עבורי של כל התצפיות באי. אתחיל עם הברווזים, אמשיך עם טבלנים וצוללנים ואסיים עם התצפיות המרהיבות ביותר.
ברווזים מסננים – Anas
הברווזים נחלקים למספר סוגים: מסננים (בלטינית: anas), צוללים, אדריות, מרגונים וכיוצא בזה. הסוג הנפוץ בישראל, בארה"ב ושאר מקומות דרומיים הוא הברווזים המסננים. הברכיה (שני הצילומים ממעל) היא הנציג הנפוץ ביותר והידוע ביותר של הברווזים המסננים, והיא גם המקור הגנטי לרוב הברווזים המבוייתים. הם נקראים מסננים כי צורת האכילה שלהם היא בסינון המים תוך שחיה, ככה שלפעמים רואים רק את צידם התחתון בולט מעל המים.
שישה המינים המקננים באיסלנד הם ברכיה, ברווז צהוב-מצח, שרשיר מצוי, ברווז אפור, ברווז חד-זנב ומרית צפונית. כולם נפוצים מאד בישראל וחלקם גם נפוצים מאד בקליפורניה. את השרשיר המצוי ראינו בקבוצה קטנה, וזה הברווז שהפך ארוחת צהריים לעיטם לבן-זנב ברשומה הקודמת. מלבדם ראינו רק ברכיות וברווז-צהוב מצח. בצילום הבא, בשורה הקדמית על העשביה בין כל האדריות והשחפים יש שורה יש גם ברווזים צהובי-מצח וברכיות.
זה ברווז שמגיע בכמויות קטנות אך בקביעות גם לקליפורניה. באיסלנד ראיתי רק נקבה מקרוב. ככה הם נראים (הזכר מקליפורניה):
אדרית שחורת-כיפה – Common Eider
הברווז הנפוץ ביותר באיסלנד הוא אדרית שחורת-כיפה – Common Eider. האדריות הם ברווזים גדולים ומהודרים במיוחד המקננים בצפון הרחוק מאד. הדרומיים מהם הם אדרית שחורת-כיפה, והאחרים מקננים צפונה משם בחוג הקוטב. בצילום ממעל רואים משפחה מורחבת של ארבע נקבות עם הרבה אפרוחים וזכר אחד בצבעי שחור-לבן מאחוריהן. את האדריות ראינו בעיקר בים או קרוב לחוף הים ולעיתים בכמויות גדולות.
רוב הברווזים מתבגרים לחלוטין תוך שנה אחת. אצל האדריות זה לוקח שנתיים, אז אדרית בן שנה נראה שונה מברווז בוגר.
אדרית שחורת-כיפה הוא הברווז ממנו יוצרים את הפוך האיכותי ביותר והיקר ביותר: Eiderdown. הברווזים אינם ניזוקים מזה. בגלל שאיסלנד כל כך חשופה ויש בה מעט חומרי קינון, הברווזים מרפדים את הקן בנוצות רכות ומבודדות. פעם היתה תעשיה בה אספו את הנוצות, רק קצת מכל קן כדי לא להפריע לקינון. במסלול הליכה בחוף דרומי של האי, עברנו בשמורה בה יש קינון של הרבה ברווזים. הפקחים סימנו כל קן עם דגל אדום, כדי שהמטיילים לא יתקרבו מדי ולא יפריעו לברווזים.
האדריות מבודדות היטב. זה הברווז היחיד שראינו שוחה במי קרח. הנה ברווז בלגונה Jökulsárlón Glacier lagoon.
צולל ימי וצולל מצוייץ – Greater Scaup and Tufted Duck
שני ברווזים צוללים מהסוג Aythya נפוצים באיסלנד ועוד אחד נדיר יותר שלא ראינו. את המין צולל ימי (Greater Scaup) אני מכיר היטב מקליפורניה והוא נדיר מאד בארץ. המין השני שדומה לו למדי הוא צולל מצוייץ (Tufted Duck) הנפוץ בישראל בחורף ומזדמן נדיר ביותר בקליפורניה. קיוויתי מאד לראות צולל מצוייץ ועד שהגענו אל אגם Myvatn היו מעט. הצילום ממעל הוא מהאגם וכולל בעיקר צולל מצוייץ ומעט צוללים ימיים.
הם נקראים "צוללים" כי בניגוד לברווזים המסננים הם צוללים במים בחיפוש אחר מזון. לא הצלחתי לצלם באיסלנד צולל ימי מקרוב, אז אני משלים בצילומים מקליפורניה מהחודש האחרון. עד כה ראיתי צולל מצוייץ רק באיסלנד אז כל הצילומים משם. הנה צולל ימי זכר:
הדרך הטובה ביותר להבדיל בין צולל ימי זכר לצולל מצוייץ זכר זה צבע ה"גב" (שזה הצד העליון של הכנף). הצולל הימי בצבע אפור ואצל המצוייץ הצבע שחור.
הצולל המצוייץ נקרא כך כי לזכר יש ציצית מאחורי ראשו. לא תמיד נראית הציצית, במיוחד כאשר הברווז רטוב. צבע הצד של הברווז הזכר (משני המינים) יכול להשתנות בין לבן בוהק לאפור מפוספס ואפילו קצת חום. כדי להבדיל ביניהם, כזכור, רק צבע הגב יקבע. הנקבות חומות עם עין צהובה. אצל צולל ימי נקבה יש כתם לבן בולט בין המקור לראש.
ברווז איסלנדי – Harlequin Duck
אחד הברווזים היפים ביותר באיסלנד הוא Harlequin Duck הנקרא בעברית "ברווז איסלנדי". למעשה זהו ברווז שמקנן בעיקר בצפון אמריקה אבל עובר מזרחה עד איסלנד, ולא נמצא בשאר אירופה. בחורף הם נודדים דרומה עד הצד הצפוני של ארה"ב, או דרום קנדה. זה כולל גם את הברווזים שמקננים באיסלנד. אני ראיתי אותם פעמיים באמריקה: שתי נקבות בקיץ במדינת וושינגטון (כנראה לא נדדו יחד עם חבריהם), ויש פרט זכר אחד שנודד דרומה אל קליפורניה משום מה.
הנקבה נראית שונה מאד מהזכר. היא חומה עם נקודה לבנה בלחי. אנו ראינו בעיקר זכרים בצבעים מרהיבים. הנה צילום השוואה של זכר ונקבה.
שאר תצפיות ברווזים
ראינו עוד כמה מינים של ברווזים, מעט מהם ובדרך כלל מרחוק. כאשר תיכננו את הטיול לאיסלנד רציתי מאד לראות הרבה ברווזי קֶרַח – Long-tailed Duck. לצערי לא ראיתי את הברווזים היפים האלה באיסלנד אבל יש לי צילום של מזדמן נדיר מאד לקליפורניה מלפני עשר שנים בערך. בצילום זו נקבה אז אין לה את הזנב הארוך.
קטיפניות הם ברווזים ימיים: רואים אותם כמעט רק בים כאשר הם אינם מקננים. בקליפורניה נפוצות מאד קטיפניות משברים וצילמתי אותם מקרוב הרבה פעמים. לפעמים גם רואים נציגים משני המינים האחרים: קטיפנית שחומה וקטיפנית שחורה. לי טרם יצא לראותם. באחת התצפיות באיסלנד בחוף הדרומי, ראיתי קבוצה ענקית של אדריות בים (כתמים לבנים במים). מאחוריהם במרחק שחו ציפורים שחורות: קטיפניות.
קל לזהות אותן, כי באיסלנד יש רק קטיפניות שחורות. הצילום הזה היה בזום מלא עם מצלמה תקינה (היא התקלקלה בהמשך הטיול) – המרחק היה גדול מאד. מצאתי קבוצה קרובה יותר בה ניתן (אם פותחים את הצילום) לראות את מבנה המקור המיוחד שמראה שאלה קטיפניות.
שני מינים של עַבְרֹאש בעולם. העבראש הירוק (Common Goldeneye) נפוץ בצפון אירופה ובאמריקה (גם אצלנו בקליפורניה) אבל אינו מגיע אל איסלנד. העבראש איסלנדי (Barrow's Goldeneye), כמו הברווז האיסלנדי מקנן בעיקר בצפון הרחוק של צפון אמריקה, ובאירופה מגיע רק אל איסלנד. מעטים מהם אבל קבועים מגיעים גם אל קליפורניה בחורף. הם ניכרים בעין צהובה בולטת, כולל אצל הנקבות שהם חומות עם עין צהובה. באיסלנד צפיתי בהם פעמיים וראיתי רק זכרים.
שני ברווזים אחרונים ומיוחדים הם המֶרְגוֹנִים (באנגלית: Merganser). שני המינים הנראים באיסלנד נפוצים למדי בקליפורניה ונדירים ביותר בישראל. הם מצויים יותר בצפון אירופה. מרגונים הם ברווזים עם מקור צר וארוך שאינו נראה כמו מקור ברווז רגיל. בנוסף המקור משונן בצידיו, מה שנראה כמו שיניים קטנות. זה עוזר לברווז לאחוז בטרף: דגים וסרטנים. הנה צילום מרחוק באיסלנד של מרגון בינוני – Red-breasted Merganser.
בצילום בעיקר זכרים, עם נקבה אחת משמאל. הנה צילום מקרוב (צולם באמריקה).
המין השני דומה לו מאד נקרא מרגון גדול. באנגלית של אנגליה זהו Goosander ובאמריקה זהו Common Merganser. ראיתי אותם רק ממרחק גדול באיסלנד. הנה זכר ונקבה מאמריקה.
טבלניים – Grebes
מכל משפחת הטבלניים יש נציג אחד באיסלנד: טבלן לבן-לחיים – Horned Grebe. ראיתי רק פרט אחד באגם Myvatn. הם נפוצים מאד בקליפורניה, אז אני מוסיף צילום בצבעי קיץ מתאימים, ממקווה מים ליד הבית. אגב, יש לו לחיים לבנות רק בחורף.
צילום טבלן באיסלנד ועוד אחד מקליפורניה
צוללניים – Divers or Loons
משפחת הצוללנים פותחת את מגדיר הציפורים העברי. אלה ציפורים שמקייצות בצפון האוקיינוסים האטלנטי והשקט. הם בנויים היטב לצלילה ארוכה לצורך דייג. מבנה ארוך ורזה, מקור מאורך, גודל של ברווז ממוצע. הם יכולים לשהות עשר דקות מתחת למים ולצלול לעומק רב. באנגלית הם נקראים Diver (במגדיר האיסלנדי) או Loon (במגדירים האמריקאיים והעברי).
שני מינים נפוצים באיסלנד בקיץ. רק במקום אחד ראיתי את הצוללן הצפוני שנפוץ בקליפורניה, אבל לא בצבעי קיץ. הוא נקרא Great Northern Diver or Loon ובאמריקה נקרא Common Loon.
את המין השני ראינו סביב כל האי במקווי מים ובתעופה. הוא נקרא צוללן אדום-גרון – Red-throated Diver or Red-throated Loon לפי גרונו החלודי בצבעי קיץ. למרות שניתן לראות אותם בקליפורניה, זו פעם ראשונה בה אני צופה בהם.
אווזים וברבורים – Anser, Branta, Cygnus
הציפורים הגדולות בקבוצת ציפורי המים המתוקים היו ההצלחה הגדולה ביותר בטיול באיסלנד. יש חמישה מיני אווזים באיסלנד ומין בודד של ברבור. מתוכם לא צפיתי באיסלנד בשני מיני האווז שנפוצים בקליפורניה בחורף: ברנטה כהה (Brent Goose or Brant) ואווז לבן-לחי (Greater White-fronted Goose). ארבעת המינים הנותרים היו חדשים לי. צפיתי בארבעה החדשים מקרוב ולכולם היו אפרוחים צעירים. אז אסיים את "מגדיר הציפורים" עם תמונות משפחתיות.
אני פותח עם האווז הנפוץ באירופה: אווז אפור – Graylag Goose. זהו האווז ממנו בויית אווז הבית. זה גם האווז הראשון שראיתי באיסלנד והתלהבתי מאד לראות משפחות שלמות.
זה האווז המתואר בספר על "נילס הולגרסון ואווזי הבר". כמובן, נילס הגמד רוכב על אווז מבויית שמצטרף אל להקה נודדת של אווזים אפורים. ראינו אותם נודדים בזוגות בנוף דומה לזה שמתואר בספר.
כאשר הם עפים בלהקה הם יוצרים צורת V או ראש חץ שעוזרת לחסוך באנרגיה בתעופה. שימו לב שבצילום הבא (צילום לילה) הצטרפו ברבורים לשובל של הלהקה. קורה לי גם באמריקה שאני צופה בלהקות אווזים עם "תוספות" כאלה.
היו משפחות רבות סביב האי. הנה משפחה אחת במים.
האווז הבא הוא מסוג branta. זוהי ברנטה לבנת-לחי – Barnacle Goose. ראינו אותם רק בדרום האי במספר נקודות, תמיד במשפחות מורחבות של כמה זוגות עם הרבה אפרוחים משותפים.
האווזים והברבורים מקננים יותר בפנים היבשה ולא קרוב לחוף הים. המשכנו בסיבוב סביב האי ובצד המזרחי פגשנו אווז קצר-מקור – Pink-footed Goose. שוב פגשנו רק משפחות מורחבות. האווז אכן קצר מקור וגם יש לו רגליים וורודות לפי שמו. הם חורפים במרכז אמריקה ובאיים הקריביים, ומקננים באיסלנד בקיץ. הם חולפים לעיתים נדירות ביותר מעל צפון אמריקה.
הנה אחד הצילומים הראשונים שלי באיסלנד מהעצירה הראשונה ביום הראשון של הטיול. אלה ברבור שר – Whooper Swan.
יש רק מין אחד של ברבורים באיסלנד, וזה המין האירופי היחיד שעוד לא צפיתי בו. זו היתה שמחה גדולה. ביום השני לטיול, עצרנו בפנים האי לצלם משפחה של ברבורים.
הם היו נפוצים מאד בכל רחבי האי. ראינו קבוצות גדולות גם בים וגם בשדות.
הם משעשעים מאד כשצופים בהם אוכלים. הברבורים לא צוללים, אבל יש להם צוואר ארוך כדי להגיע לעומק המים מפני השטח. חצי גוף אחורי נשאר מעל המים והם מחטטים בתחתית אגם Myvatn עם הצוואר הארוך.
סיכום הטיול באיסלנד
אסיים עם שורה של ברווזים איסלנדיים זכרים.
ביליתי עם שני חברים ותיקים יותר משבועיים בארץ יפה ביותר עם נוף נהדר והרבה בעלי חיים חדשים. בגלל שאני גר כל כך רחוק מישראל, בילינו יחד יותר זמן באיסלנד מהזמן שאנו מתראים כבר שנים רבות. בנוסף לזה, היה בונוס אדיר בשבילי: 35 מינים חדשים של ציפורים, ועוד כמה מיני יונקים. את כל זה תיארתי בקיצור רב בשש רשומות ארוכות.
נהדר, תודה וחג שמח. בתקווה לטיול אתגרי נוסף באקוודור, האמזונס, ברזיל , גלפגוס בעיקר איזבלה. יהיה לך הרבה מאוד לצלם.
אהבתיאהבתי
תודה רבה
הן על המידע המרתק והן על התמונות המרהיבות. עבור אנשים כמוני, פוסטים ובלוג כמו שלך מהווים פתח למקומות שאין סיכוי שאגיע אליהם.
שוב תודה וחג שמח.
אהבתיאהבתי
התמונה של הברבורים בתעופה נהדרת! והברווז ההרלקין מקסים.
אווזים אפורים וברנטות לבנות לחי ראיתי וצילמתי בהולנד 😀
ויופי של טיול היה לכם!
אהבתיאהבתי
יפה מאוד
תודה על המידע והתמונות
אהבתיאהבתי