פעם דיברתי עם זקן בבית קפה. כל כמעט שמונים שנותיו שהה בקליפורניה, אבל מעולם לא ראה את שמורות הטבע. התפלאתי לגלות שגם את יוסמיטי לא ביקר. זהו יעד "חובה" לכל מי שמבקר את קליפורניה לראשונה ובדרך כלל זה מה שהמבקרים מבקשים לראות. שוב היתה לנו הזדמנות – מבקר צעיר מגיע מהארץ, וזה מה שרצה לראות. בתחילת האביב, חלקים מהשמורה סגורים בגלל כיסוי שלג, אז תכננו רק שלושה ימים ביוסמיטי.
עברו שנים מאז ביקרתי בשמורה. אנו מחפשים מקומות חדשים בעיקר, אז לרוב לא מגיעים אל יוסמיטי. לצורך הרשומות האלה עברתי על הצילומים הישנים. הסתבר לי שבמשך עשרים שנים, כמעט כל ביקור בשמורה היה כאשר הגיעו אחרים אלינו ורצו לראות מקום יפה או שרצו את יוסמיטי במפורש. אולי בפעם הבאה ניסע לשם לבד? ואולי יגיעו מבקרים חדשים לקליפורניה שרוצים לראות את המקום.
אז שכרנו בית לשלושה לילות בעיירה Mariposa שנמצאת במקום אסטרטגי: שעה נסיעה מהעמק המרכזי של השמורה (כניסה מערבית) וגם שעה נסיעה מהכניסה הדרומית, שם יש יעד אחר. אל היעד הצפוני ניסע שעתיים ביום האחרון. תחזית מזג האויר היתה: נעים ביום הראשון, קר וגשום ביום השני, קר אבל ללא גשם ביום השלישי. הרבה מהשמורה הוא נוף מרהיב, אז קבענו שביום הגשום נטייל ביער ולא לצפיה בנוף. את היום הראשון נבלה בעמק המרכזי של יוסמיטי, ועל כך הסיפור הנוכחי.
התחלנו את היום מוקדם בהכנות בבית השכור. יש להוציא מהרכב כל בדל של אוכל, שתיה וחומרי ניקוי פרט למה שנסחוב בתרמילים על הגב. באיזור העמק של יוסמיטי יש דובים שחורים שאוהבים לפרוץ למכוניות (הם מפרקים את הדלתות) ולאכול מה שמוצאים בפנים. יש גם פקחי שמורות שנותנים קנסות כבדים למי שמשאיר אוכל ברכב. הבת הגדולה יצאה החוצה לצלם שלוי קליפורני שמצאתי בחצר הבית.
תצפית המנהרה
נסענו שעה בערך אל הכניסה המערבית של השמורה. חצי השעה האחרונה לאורך נהר Merced שיוצא מהעמק המרכזי. לאחר הכניסה, פונים ימינה בהזדמנות הראשונה אל הכביש המוביל לצד הדרומי של השמורה. עולים בהמעלה ההר ומגיעים אל מנהרה ומרפסת תצפית על העמק. זה המקום להצטלם לצורך "גלויה" לשלוח בפייסבוק, או שאר מרעין בישין אחרים. ככה זה נראה באותו יום:
בפעמים הראשונות שהיינו בשמורה, שהינו מדרום, ואחרי נסיעה של שעה חוצים את המנהרה וזה הנוף שנגלה לעינינו. הצילום הוא בתחילת האביב, בבוקר וללא הגדלה. הנה שני צילומים מהעבר. תחילה, צילום קיץ משנת 2005 ואחריו צילום חורף משנת 2016. זו היתה פעם ראשונה בה ביקרנו בשמורה בשיא החורף, ורק העמק המרכזי היה פתוח לביקור.
השמורה Yosemite National Park נמצאת במרכז הרי Sierra Nevada – רכס הרים שעובר מדרום לצפון בצד המזרחי של קליפורניה. הסלעים הם בעיקר גרניט, והעמקים נוצרו על ידי זרימה של קרחונים מתקופות הקרח האחרונות. כתוצאה מכך יש קירות "משוייפים", ישרים ותלולים בצידי העמקים. קשה לאמוד את גודל המקום בצילום. אפילו כאשר עומדים שם במרפסת ומצלמים, קשה להבין את הגודל. הסלע הגבוה שבצד השמאלי של הצילום נקרא El Capitan והוא קיר הטיפוס הגבוה בעולם – בערך קילומטר גובה. הסלע בצורת חצי כיפה שבצד הרחוק של העמק נקרא כמובן Half Dome והוא בולט בערך חמש מאות מטרים נוספים מעל הרמה העליונה של העמק. הוא משוייף מצידו האחד כתוצאה מפעילות הקרחונים. הנה תצפית קרובה יותר אליו בביקור משנת 2001.
המפל שבצד ימין של הצילום הוא היעד הבא. הוא נקרא "מפל ההינומה" Bridalveil Fall. יש מספר מפלים רב בעמק, חלקם פעילים כל השנה וחלקם רק בעונות אביב וקיץ. המים הם תוצאה של הפשרת שלגים ולכן בתחילת האביב כל המפלים זורמים היטב גם בשנת בצורת.
מפל ההינומה ותצפיות בעמק
נסיעה קצרה למטה אל המפל, וראינו שהמקום סגור לשיפוצים. הסתובבנו טיפה בשטח, אבל צילמנו קצת מרחוק.
בונים שם מסלול הליכה מחודש, ומצפים לסיימו השנה. זה מסלול עליה של עשר דקות בערך שמביא אל תחתית המפל, שם ניתן לצלמו עם קשתות במים, וגם להרטב מהרסס. ככה זה נראה מקרוב בקיץ של 2001.
המפל הזה זורם בכל השנה. הנה תצפית חורף משנת 2016.
מאותו מקום על הכביש ניתן לצפות בסלע הגדול שממול. זהו El Capitan שממריא כקילומטר נעל העמק בערך בקו ישר. מי שחובב טיפוס על אבנים וסלעים (האורח שלנו הוא מטפס נלהב) אולי ראה את הסרט Free Solo בו אנו צופים בטיפוס מהיר על הקיר ללא ציוד או חבלים. השנה, לא ראינו מטפסים. רק צילום מהיר וממשיכים.
בסתיו של 2001 ראינו מאותה נקודה מטפסים על הסלע ובעזרת המצלמה הדיגיטלית הראשונה שלי (פרימיטיבית מאד כיאה לתקופה) יש תיעוד. במרכז הצילום כמה פיקלים שחורים הם מטפס אחד, ובתחתית כמה פיקלים אדומים הם מטפס אחר. אגב, הצילומים בבלוג בדרך כלל מוקטנים ברזולוציה, אבל לא הצילומים מתחילת האלף. הרזולוציה המקורית אז היתה רק 3 מגה-פיקסל.
העמק המרכזי הוא בכיוון מזרח-מערב, כאשר התצפית הראשונה היתה ממערב והקצה השני הוא Half Dome במזרח. בעמק זורם נהר שיורד מההר קצת מדרום ל Half Dome (הצד הימני של התצפית). קוראים לו Merced River. הוא נשפך אל העמק דרך שני מפלי מים גדולים אותם נלך לראות בהמשך. עד שנגיע לשם, אנו עוצרים באמצע העמק באחו יפה יש שם גשר מעל הנהר וגם שירותים. משם יש תצפית יפה על המפל הגבוה של השמורה: Yosemite Falls. יש שנים שהמפל הזה זורם כמעט כל השנה, אבל בדרך כלל מתיבש באמצע הקיץ כי נגמר השלג ברמה ממנה המים מגיעים. המפל נמצא בצד הצפוני (שמאל מהתצפית) ואינו נראה ממרפסת התצפית כי הוא מוסתר על ידי El Capitan. זה המפל הגבוה בצפון אמריקה, שני השלבים יחד הם בערך 900 מטר גובה. אני צילמתי את ההשתקפות בטלפון ואשתי במצלמה שלה.
יש לנו כמובן גם תיעוד של חורף 2016 מזוית קצת שונה:
מסלול ההליכה
הגענו עד כאן וזה רק אמצע הבוקר. שארית היום היתה הליכה ארוכה, מסלול של 17 קילומטר וטיפוס של בערך 500 מטר לכיוון המפלים של Merced River ואחר כך אל אגם זעיר בו יש השתקפות של Half Dome. חנינו בצד הדרך ליד התחנה הנקראת Curry Village שמנו תרמילינו על הגב, וכמובן נשאנו מצלמות, ויצאנו לדרך. כבר בהתחלה צפינו בעקב על עץ, וגם שמענו את הנקרים הגדולים (Pileated Woodpecker) אבל אותם לא ראינו.
הולכים מזרחה, חוצים גשר מעל הנהר ופונים ימינה להליכה אורך הנהר אבל עם טיפוס אל הגשר הבא, משם יש תצפית על המפל הראשון מבין השניים: Vernal Falls. את המפל ניתן לראות רק מזוית אחת דרך העצים.
הרעיון המקורי היה להמשיך מכאן אל המפל הבא דרך המסלול המומלץ Mist Trail שבכולו נרטבים היטב מרסס המפל. המסלול היה עדיין סגור מהחורף, אז נאלצנו להמשיך במסלול עוקף אל נקודת תצפית שנקראת Clark Point. המסלול ארוך ומטפס, בערך שבעה קילומטרים בסך הכל רק לתצפית וחצי הגובה מעל העמק (בערך חצי קילומטר אנכית).בחלק מהפיתולים היו שלוגיות שחסמו את הדרך ונאלצנו לעקוף אותן. המאמץ שווה את זה. הנה הנוף מלמעלה. הסלע הבהיר משמאל הוא Half Dome מצידו המעוגל, והמפל נקרא Nevada Falls.
למעלה גם צילמנו עורבני יפה שנפוץ מאד בשמורה.
כדי להבין את המסלול שעשינו קצת יותר טוב, נוסיף פה צילומים מלפני עשרים שנים בערך מנקודת תצפית גבוהה יותר. בסוף האביב ובקיץ ניתן לנסוע על הרמה שמעלינו (מדרום לעמק) אל נקודת תצפית מדהימה שנקראת Glacier Point. משם יש מסלול הליכה של בערך 14 קילומטר שיורד אל העמק ועובר דרך שני המפלים שראינו. משאירים רכב בעמק, נוסעים באוטובוס אל התצפית העליונה ומשם הולכים מטה כמעט כל היום. יש גם עליות… בסוף היום מגיעים לרכב. הנה תצפית מלמעלה אל העמק ואל Half Dome. ממש מתחת לצד הישר והחשוף של Half Dome למטה בעמק יש אגם שנקרא Mirror Lake ולשם נלך בסוף המסלול לצורך צילום של השתקפות ההר במים.
את שני המפלים שמתחילים את Merdec River ניתן לראות בצילום הבא, שפונה ימינה מנקודת התצפית. המפל התחתון הוא Vernal Falls אותו ראינו רק בין העצים והמפל העליון הוא Nevada Falls. מסלול ההליכה למטה מהתצפית מביא אותנו אל ראש המפל העליון.
עוד מבט מלמעלה מראה בבירור את העמק בו עבר הקרחון ששייף את Half Dome. זה מבט לכיוון צפון אל נחל שנקרא Tenaya. הרמה בשאופק בערך בגובה 3000 מטר מעל פני הים, ותחתית העמק בגובה 1200 מטר בערך. הנחל הזה נשפך את נהר Merced שזורם מימין לשמאל מנקודת המבט הזאת.
בדרך למטה צילמנו עוד כמה בעלי חיים.
מבט אחרון מהמסלול אל מפלי יוסמיטי לפני שחזרנו אל העמק.
במקום לחזור אל האוטו, פנינו ימינה והמשכנו אל Mirror Lake. זו הליכה מתונה ביער, ובסופה תצפית עם השתקפות של הצד החלק של Half Dome. פעם היו כורים את החול שהצטבר בקרקעית האגם, ואז הוא היה עמוק יותר וההשתקפות מדוייקת ויפה. בעשורים האחרונים הוחלט לתת למקום להתמלא בחול כמו שהטבע עושה, ואז יש קצת השתקפות רק באביב כאשר הזרימה בשיאה. אחרי כמה נסיונות מזויות שונות זה מה שיצא בטלפון:
בדרך חזרה לאוטו צילמנו עוד בעלי חיים.
הליכה אל מפלי יוסמיטי
כבר עוד מעט נגמר היום, וזה הזמן לראות את מפלי יוסמיטי מקרוב. משמעות השם "יוסמיטי" הוא דוב הגריזלי בשפה של אחד השבטים האינדיאניים המקומיים. דוב הגריזלי היה נפוץ בקליפורניה אבל ניצוד עד שנכחד מכל הצד הדרומי של ארה"ב. רק בצפון ארה"ב ובקנדה ניתן לצפות בהם. ההליכה אל המפלים קצרה מהכביש עם קצת עליה. מגיעים אל נקודת תצפית מתחת למפל התחתון, אבל כדי לראות את כל המפל צריך למצוא נקודה מסויימת על הדרך. הנה צילום בטלפון מהטיול האחרון. להזכיר, גובה המפל בערך 900 מטרים.
הנה צילום מאותה נקודה בערך מיולי של 2001.
ביולי 2001 מאותה נקודה המשכנו עוד חמש דקות אל תחתית המפל. שם היתה קבוצת מטיילים ישראלים. אחת מהם ישבה מול המפל והתלוננה. "מה, עוד מפל? המדריך אמר שזה רק חמש דקות אבל הלכנו עשר דקות." כדי לא להתקל בהם שוב (מבאס לטייל איתם) חזרנו מהצד השני ליד מגורי העובדים של השמורה. שם ביער פתאום ראינו משהו גדול מאד שהולך כמו חתול. זו הפעם היחידה בה ראיתי פומה (Mountain Lion) בטבע. אשתי היקרה תראה פומה שוב בלעדי. לצערי, אין צילמים של הפומה (מעשיה משפחתית מעניינת שלא לצורך הבלוג).
בפעם הבאה
תקציר החלק השני: אנו מטיילים ביער עם עצים גדולים מאד, בתנאים של ברד, גשם, שלג, קור ותלונות של הבנות. בדיוק לפי התכנון.
יוסמיטי הוא ללא ספק מקום מדהים. ביקרתי בו רק פעמיים – בפעם הראשונה באפריל ולכן רק העמק המרכזי היה פתוח, בפעם השנייה ביולי (הרבה שנים אחר כך) והצלחנו לראות הרבה יותר ממנו.
המטיילת הישראלית הזאת באמת מבאסת.
אהבתיאהבתי
אחד הפרקים היפים בעולם. תודה לזיכרונות נעימים.
אהבתיאהבתי
אחד המקומות הכי מטוילים ומצולמים בעולם, ואתה יודע מה? בצדק מוחלט. באמת אחד המקומות היפים והמיוחדים ביותר שראיתי בחיי. ותודה לג'ון מיור ששכנע את רוזוולט להפוך את המקום הזה לפארק.
אהבתיאהבתי