זהו חלק רביעי (כנראה מתוך חמישה) בסדרה על הנקרים של ארה"ב. בפרקים הקודמים סיפרתי על Acorn Woodpecker, על הסוג melanerpes ועל Sapsuckers. הפעם אספר על שני סוגים שונים, מין אחד (בערך) מכל סוג. כפי שניתן לצפות, כאשר יש מין אחד מסוג מסויים הוא כנראה מיוחד ושונה מספיק משאר חברי המשפחה.
כמה מיוחד? אספתי את ביתי ממחנה קיץ. היא שהתה שם שבוע ביער שבעמק Napa יחד עם אחותה הצעירה. שבוע שלם במחנה עם חברים – סביר להניח שיש הרבה חוויות לספר לי. אז באוטו, בדרך הביתה, הדבר הראשון שהיא אמרה לי על המחנה הוא: "ראיתי Pileated Woodpecker". אחר כך הוסיפה שהיא שמעה אותו כל השבוע, אבל רק ביום שלפני אחרון ראתה אותו. היא התרגשה מאד. כמובן, זו אחת הדרכים הבטוחות שלה להתחבר לדברים שמעניינים אותי, אבל היא נשמעה נלהבת מאד.
נקרי ענק – Pileated Woodpecker
כתבתי על הנקר הזה בעבר, ברשומה על הכחדה וכמה מיני בעלי חיים יש בעולם: "איך סופרים?". הצילום בראש הרשומה הוא של נקר כזה, הראשון שראיתי בחיי (לפני שנתיים).

הנקר שייך לסוג dryocopus שיש בו מספר מינים קטן: נקר שחור באירופה, Pileated Woodpecker בארה"ב ומין אחד שכנראה נכחד מארה"ב והעולם: Ivory-billed Woodpecker, ועוד כמב מינים באסיה, מקסיקו ודרום אמריקה. המיוחד מאד בנקרים כאלה הוא הגודל שלהם. הם בערך בגודל של עורב גדול – בערך אורך כפול מנקר רגיל. בכל המינים הצבע השחור דומיננטי, עם ציצית אדומה גדולה על הראש.

הנקר הענק הזה די נדיר בקליפורניה, אבל נפוץ למדי בצפון ארה"ב (הוא אינו ציפור מוגנת או בסכנה כלשהי). זו הסיבה שרק ראיתי אותו לראשונה לפני שנתיים. אבל כמה שנים לפני כן, היינו בטיול לצפון קליפורניה, ובמסלול הליכה על הר מיוער, פתאום צעקה הבת הגדולה (שאז הייתה בת תשע בערך), שהיא ראתה Pileated Woodpecker. "איפה?" שאלתי אותה, והיא אמרה רחוק ביער והוא כבר עף משם והצביעה על הכיוון. "איך את יודעת שזה היה מה שראית?" שאלתי (כי זה היה מרחוק), והיא אמרה שזו היתה ציפור גדולה כמו עורב עם אדום על הראש. יש רק אחת כזאת בארה"ב, אז הזיהוי לא מוטל בספק.
לפני שנתיים, לקחה אותי אשתי היקרה לטיול יום הולדת בשמורה מדרום לאיזור המפרץ בקליפורניה. זו שמורה של עצי Redwood והיא ידועה כמקום שבו ניתן לראות את הנקר הזה. ואכן, בסוף הטיול פתאום התעופף אחד מהם ועצר קרוב אלינו. זו היתה מתנת יום-הולדת נפלאה.
הנקר הזה מיוחד גם בצורה בה הוא מחורר עצים. בניגוד לשאר נקרים שעושים חור עגול ויפה, הנקר הענק עושה חורים מלבניים וגדולים מאד. ראיתי בטיולים ביערות חורים מלבניים, אבל איני בטוח שהם תוצאה של אותו נקר, אז לא אראה צילומים. בהזדמנות אחרת ראתה אשתי נקר כזה מחורר עמוד חשמל. אבל גם שם לא נצפה החור המלבני הידוע.

Flickers
יש מחזה די נפוץ שאנו צופים בו בטיולינו בקליפורניה: ציפור בינונית עפה כמה מאות מטרים מעץ אחד לעץ אחר, במסלול גלי (עולה ויורד) ובזמן העליה רואים הבזקים (flickers באנגלית) בצבע כתום חלודי מבריק. אפשר להבחין בזה גם ממרחק רב. מה שאנו רואים זהו נקר מסוג colaptes ושמו באנגלית Northern Flicker. אז כמובן הוא נקרא flicker על שם ההבזק בתעופה.


יש מין אחר של שנקרא Gilded Flicker (gilded משמעו מוזהב), בעיקר במקסיקו אבל גם מופיע בדרום ארה"ב בעיקר באריזונה. לא יצא לי לצפות בו, אבל ההבדל העיקרי הוא שכאשר הוא מבזיק צבע בתעופה, הצבע הוא צהוב מוזהב, כלומר הנוצות מתחת לזנב ולכנף בצבע מוזהב. המין Northern Flicker נפוץ בתחום צפוני יותר ברוב ארה"ב וקנדה. כאמור הצבע המבזיק של Northern Flicker הוא כתום חלודי כפי שנראה בצילום הנוצה שמצאה אשתי בטיול:

התעופה של הנקר היא גלית ומזכירה גם תעופה של כמה מיני עורבנים. מספר אבחות כנף כדי להגביה ולהתקדם, ואחר כך אוסף את הכנפיים לצד הגוף וממשיך בכוח האינרציה קדימה אך כמובן מאבד גובה. ואז שוב כמה הבזקים כתומים של כמה נפנופי כנף ושוב איבוד גובה..

קל לזהות אתו בעמידה (מבלי ההבזקים) יחסית לשאר נקרים חומים (דוגמת Gila Woodpecker) בגלל הצווארון השחור שלו. כמו רוב הנקרים, יש הבדל קטן בצבע בין זכרים לנקבות: לזכר יש כתם אדום על הלחי. יש תת־מין נפוץ בעיקר בצפון ארה"ב שנבדל רק בכך שהכתם של הזכר הוא בצבע שחור במקום אדום.

לנקר הזה יש לשון ארוכה במיוחד. המזון החביב עליו הוא נמלים והוא משתמש בלשון הארוכה כדי להוציא אותם ממחילתם. הלשון ארוכה מאד, פי שלוש מאורך המקור שגם הוא יחסית ארוך. אז התעניינתי איפה הוא שומר לשון ארוכה כזאת. מסתבר שיש לנקרים אנטומיית ראש מאד מיוחדת. כפי שציינתי בעבר, נקרים צריכים מנגנון שיגן עליהם מפני זעזועי המוח התמידיים שיכולים לקרות בגלל ניקור עצים. אז מלבד ריפוד טוב למוח, יש להם לשון ארוכה שמתקפלת מאחרוי אחת העיניים ונמצאת בעיקר בצד האחורי של הראש. הלשון משמשת בולם זעזועים בעורף הנקר, ובתור בונוס, הוא משתמש בה לשלות חרקים מתוך קליפת העץ, או במקרה של Flicker מתוך מחילת הנמלים. אז לסיום הנה אחת מהם אוכלת נמלים:


סיום
נשאר רק סוג נקרים אחד שלא סיפרתי עליו: picoides, ויש בו די הרבה מינים והם נראים הכי קרובים לנקר הסורי הידוע בארץ. על כך כנראה בחלק החמישי והאחרון הסדרה.
נהניתי לקרוא את הרשומה ולראות את התמונות. וגם לקרו על התלהבות הבנות מצפרות והידע שלהן:-)
אהבתיאהבתי
ראיתי את ה-Pileated בתעופה פעם אחת בחיים, לפני 20 שנים, במזרח ארה"ב… הוא באמת מרשים מאד.
התמונות ממש מרשימות!
אהבתיאהבתי
מקסיםםםםםםםםםםם
ראיתי נקר לפני שנה בגן חסידי אומות העולם הדסה פינת שלמה המלך תל אביב.
אהבתיאהבתי
הם מרשימים הנקרים . להחביא את הלשון מאחורי העין ולהשתמש בה כבולם זעזועים- מדהים. תודה על המידע.
אהבתיאהבתי